10 morts, 3 supervivents i 1 menor desaparegut a Mallorca pel temporal

Els Bombers han fet una cinquantena de rescats a tota l'illa. La situació és especialment crítica a Sant Llorenç des Cardassar, on van caure 257 l/m2

Les inundacions han estat mortals a Mallorca
Les inundacions han estat mortals a Mallorca | @IFFBALEARES

   

El fort temporal a Mallorca ja ha provocat un total de 10 morts i encara hi ha un menor desaparegut. La bona notícia de la tarda és que 3 dels desapareguts han estat trobats amb vida. La situació, així mateix, és especialment crítica en punts de l’illa com Sant Llorenç des Cardassar —on han caigut 257 litres per metre quadrat—, Artà o Llucmajor. Els Bombers han fet una cinquantena de rescats a l’abast de tota l’illa. Les autoritats sanitàries de Mallorca han confirmat fins al moment que han trobat 10 víctimes mortals a causa del temporal que ha afectat la zona de llevant de Mallorca.

Així ho han informat els membres dels cossos d'emergències, que han vist créixer la xifra de morts al llarg de tot el dia a causa de les nombroses persones que encara estaven desaparegudes, la majoria de les quals trobades mortes dins dels seus vehicles, ja que que no haurien pogut abandonar els seus automòbils al ser sorpresos per la força de l'aigua. El Govern de les Illes Balears ha demanat ajuda a la Unitat Militar d'Emergències de l'exèrcit, que es preveu que arribi a Mallorca el pròxim divendres.

També s'ha de destacar que, a causa de les fortes pluges, centenars de persones s'han vist forçades a abandonar temporalment les seves cases per passar la nit en hotels i en poliesportius —se n'han habilitat dos—. Atesa la situació a la zona del llevant de l'illa mallorquina, les autoritats han decidit suspendre l'activitat escolar als municipis de Sant Llorenç, Artà i Son Servera.

Aquestes són algunes de les imatges més impactants que deixa el temporal: 

Imatge d'un dels poliesportius habilitats
Imatge d'un dels poliesportius habilitats | CatalunyaDiari.cat

10 persones han perdut la vida a causa del fort temporal

Al llarg del vespre i les primeres hores de la matinada, Sant Llorenç des Cardassar ha sofert les conseqüències de l'intens aiguat registrat al llevant de l'Illa de Mallorca. Fins a 257 litres per metre quadrat han caigut a la localitat, fet que l'han convertit en el punt més afectat pel temporal de l'illa. Segons les dades oficials, 10 persones han estat trobades mortes a causa de les fortes inundacions.

Per aquest municipi balear, conflueixen dos torrents que habitualment baixen sense aigua que haurien provocat les inundacions, envaint amb força la plaça major i els principals carrers del poble. La primera víctima mortal es va confirmar a última hora del dimarts, quan els serveis del 112 Illes Balears van trobar el cos sense vida d'un home ofegat al soterrani del seu habitatge.

Una de les víctimes és Rafel Gil, exalcalde d'Artà, una de les poblacions més afectades, que ha mort en el temporal amb 71 anys. La segona víctima mortal, una dona d'avançada edat, va morir per causes similars. Una parella britànica també va ser trobada sense vida a l'interior d'un taxi de la localitat de Sant Llorenç. 

També és terrible la història d'una mare que anava amb els seus dos fills al cotxe quan es van veure sorpresos per l'aiguat. La mare va morir i va ser trobada dins del seu cotxe, la filla es va salvar però el menor encara no ha estat localitzat, ja que no es trobava dins de l'automòbil i els serveis d'emergència no l'han trobat al seu interior. 

El balanç del temporal és, per ara, de 10 morts i el menor desaparegut, que les autoritats no descarten que hagi pogut perdre la vida a causa de les fortes riuades. L'Alcalde de la localitat de Sant Llorenç ha definit la situació com a nefasta, i no descarta que hi hagi més víctimes a la zona de S'illot.

L'illa de Mallorca, desbordada pels aiguats

La Guàrdia Civil i la Policia Local, prop de Sant Llorenç
La Guàrdia Civil i la Policia Local, prop de Sant Llorenç | CatalunyaDiari.cat

El servei d'emergències del 122 coordina les tasques de rescat des d'ahir al vespre, quan es va informar sobre els primers desapareguts. La Guàrdia Civil i els equips de salvament de la policia treballen a les zones afectades pels desbordaments per intentar localitzar persones atrapades i de localitzar els desapareguts. Moltes persones s'han quedat incomunicades i sense llum elèctrica, fet que ha provocat l'evacuació de molts veïns.

Un centenar de persones ha passat la nit al poliesportiu de Manacor, davant la perillositat de quedar-se a les seves cases durant el temporal. La circulació de vehicles continua tallada en set carreteres secundàries i les autoritats han hagut de suspendre l'activitat escolar als municipis d'Artà, Sant Llorenç i Son Servera.

Pel que fa a les incidències a les carreteres, n'hi ha fins a 11 de tallades a causa dels aiguats i 2 ponts també s'han vist afectats, concretament els de Son Serra a la Colònia de Sant Pere i el de la Ma-4023. Les carreteres tallades són aquestes: 

  • Ma-4030 de Sant Llorenç a Son Servera, la Ma-3334 d'Artà a Sant Llorenç, la Ma-3333 d'Artà a Betlem, la Ma-3331 de Colònia de Sant Pere, la Ma-3323 de Manacor a Sant Llorenç, la Ma-3322 de Manacor a Son Serra de Marina, la Ma-4022 de Son Carrió a Sant Llorenç, la Ma-4021 de Manacor a Son Carrió, la Ma-4041 d'Artà a s'Era de Pula i la Ma-4023 de Porto Cristo a Son Servera.

Comentaris

envia el comentari