Un estudi revela que hi ha més de 200.000 rates a les clavegueres de Barcelona

Les dades mostren que hi ha un rosegador per cada set habitants de la ciutat i que són portadors de bacteris i cucs transmissibles a les persones

Equip de l'Agència de Salut Pública de Barcelona
Equip de l'Agència de Salut Pública de Barcelona | Cedida

Barcelona ha estat pionera a l’hora d’intentar calcular el nombre de rosegadors que viuen pel subsòl de la ciutat. Segons les dades obtingudes per l’Agència de Salut Pública, s’estima que hi ha una rata de clavegueram per cada set persones. Durant l’any 2017, els tècnics de l’empresa Laboratoris Lokímica d’Alacant van dur a terme el recompte de rosegadors en 63 seccions representatives de la xarxa de clavegueram de la ciutat de Barcelona, sumant un total de 1.648 quilòmetres. A cada tram van col·locar 30 ceps que van revisar diàriament durant quatre nits seguides. 

A partir dels valors obtinguts, hi ha unes 107.000 rates en els més de mil quilòmetres de túnels accessibles. Els tècnics van extrapolar aquestes dades per tota la xarxa de clavegueram existent i els resultats són completament sorprenents: 213.000 rates, 0,13 rosegadors per cada persona que viu a Barcelona. Aquest resultat indica que la densitat de rosegadors a Barcelona és superior que la de Baltimore, als Estats Units amb 0,08, però menor que la de Nova York, 0,25.  

Primer estudi bacteriològic de rates a Barcelona

Dins del programa de control de plagues (BCNRATS) dissenyat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona, el biòleg Tomás Montalvo ha estat l’encarregat de liderar el primer estudi bacteriològic de rates de la capital catalana.

L’equip d’investigadors van analitzar 212 rosegadors capturats als túnels de la xarxa de clavegueram i van detectar el 71% d’ells portaven el bacteri Escherichia coli i el 59%, la Listeria monocytogenes. El primer és resistent a alguns antibiòtics i el segon és el responsable d’avortaments espontanis i meningitis en nens. A més a més, l’estudi també va indicar la presència d’altres bacteris en menor percentatge, però que poden provocar en humans malalties infeccioses, com la leptospirosi.

Segons afirma l’equip de Tomás Montalvo: «El risc d’exposició humana a aquests patògens és un important problema de salut pública». Però els bacteris no són l’única amenaça, també hi ha cucs.

Inspeccionant un túnel de la xarxa de clavegueram
Inspeccionant un túnel de la xarxa de clavegueram | Cedida

 

Els nens, el principal grup de risc d’infecció

Així ho alerta María Teresa Galán, de la Universitat de València, en el seu estudi sobre les vísceres d’un centenar de rates capturades al clavegueram de Barcelona. El 85% dels exemplars estaven infectats amb cucs i alguns amb una espècie de paràsit que pot créixer fins a quatre centímetres dins de l’intestí prim si s'ingereixen els seus ous; i d’altres amb una altra espècie paràsita del fetge humà.

Els nens són els que més estan exposats a infectar-se amb cucs. Segons l’equip de Galán: «Els controladors de plagues, els treballadors del clavegueram i aquells que visiten sovint els parcs, particularment els nens, són els principals grups de risc d’infecció». Aquest ha estat el primer estudi d’aquest tipus a Espanya i, en paraules de la investigadora, «Als parcs i jardins la probabilitat d’infectar-se és molt baixa, però cada any li toca a algú la Grossa de la loteria».


Comentaris

envia el comentari