Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de Rebeca, assassinada per la seva parella a Bilbao.

Rebeca, la noia assassinada per la seva parella al seu bar: ell se'n va anar a dormir

Feia tres anys que convivia amb l'home que aquest dimarts l'ha matada a punyalades

Rebeca, una dona boliviana de 45 anys resident a Bilbao, no havia tingut una vida fàcil. Tot i això, havia trobat l'estabilitat i començava a remuntar el vol gràcies a un nou negoci. Acabava de fer-se càrrec del bar Hilargi, el mateix on la seva parella l'ha matada a punyalades.

Rebeca estava treballant de valent per complir el somni de portar la seva filla de Bolívia a Bilbao. Tots els seus plans van acabar de manera tràgica dimarts a la nit al local on havia projectat tot el seu futur. Va morir assassinada per Lionel, bolivià de 44 anys, que se'n va anar a dormir després del crim.

Rebeca és la víctima número 47 de la violència de gènere a Espanya, en ple repunt aquest mes de desembre. Ara cal sumar una nova víctima per l'assassinat d'una dona embarassada a les mans de la seva exparella. El Ministeri d'Igualtat es reuneix d'urgència per prendre mesures.

La il·lusió de Rebeca

Rebeca convivia amb el seu assassí des de feia tres anys i havia recuperat la il·lusió gràcies al nou negoci. Fa tres mesos va agafar el bar Hilargi al barri de San Francisco de Bilbao i estava planejant alguns canvis. Aquests dies estava ultimant els detalls per obrir la nit de Cap d'Any.

La dona tenia una filla d'una altra relació anterior i la seva il·lusió era portar-la a Bilbao. Amb aquest objectiu treballava de valent i estalviava per comprar el bitllet. El bar es va presentar com una oportunitat per prosperar i culminar el seu somni, però tot va acabar de cop i volta de la pitjor manera.

Les seves amigues ploren ara la mort d'una dona valenta acostumada a aixecar-se cada vegada que queia. «És injust, tant de treballar i tant de patir per acabar apunyalada a mans del teu botxí», expressen les seves amigues al diari Deia. L'entorn de la víctima la descriu com una dona alegre i molt treballadora.

Agent policia basca
L'Ertzaintza s'ha encarregat de la investigació. | Europa Press

La va matar i se'n va anar a dormir

Lionel, la parella de Rebeca, tenia antecedents per violència de gènere amb una relació anterior. Segons l'entorn de la víctima, la parella travessava un mal moment a causa de diversos problemes. No obstant això, la dona mai no va transmetre a les seves amigues que fos objecte de maltractaments.

Rebeca es va quedar sola a Bilbao després que el seu exmarit i la seva filla l'abandonessin. La seva única companyia va ser la de la seva germana, fins que fa tres anys va morir quan va caure d'un cinquè pis a Rekalde. Tot i això, Rebeca no va perdre mai el somriure i va mirar sempre cap endavant amb un gran optimisme.

Dimarts a la nit, Lionel li va clavar diverses punyalades al bar que regentava. La va deixar allà agonitzant per anar-se'n a casa a dormir i tornar hores després, a primera hora del matí. Va ser llavors quan va trucar a la Policia Local per confessar el crim i va ser detingut pels agents.

Caràcter violent

Rebeca era mare de diversos fills que vivien a Bolívia i era propietària d'aquest bar a la capital biscaïna. Lionel, la seva parella i lampista de professió, li donava un cop de mà amb les gestions del local. Diverses persones de l'entorn coincideixen que tenia un caràcter violent, sobretot quan bevia.

El crim de Rebeca coincideix amb la troballa del darrer dissabte d'un cadàver a la ria de Bilbao. Inicialment pensaven que era un suïcidi, però hi havia indicis d'una mort violenta. S'ha revelat que la víctima era una dona transsexual de 40 anys i que va morir abans de ser llençada a l'aigua.

Amb el darrer crim ja són 48 les dones assassinades a Espanya aquest any i la novena al mes de desembre. Una xifra alarmant que obliga a revisar els protocols de protecció de les víctimes de la violència de gènere. L'ajuntament de Bilbao ha condemnat les morts d'aquestes dues dones.

Les víctimes de la violència de gènere a Espanya tenen a la seva disposició el telèfon 016 i el correu 016-online@igualdad.gob.es. També poden fer servir el WhatsApp 600.000.016 i, en cas d'emergència, poden trucar al 112, al 091 (Policia Nacional) o al 062 (Guàrdia Civil).

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp