Un dels principals perills que té la mediatització d'informacions generades al voltant del dramatisme és la capacitat d'alerta que es genera al voltant d'un tema concret. Un dels més envoltats per la polèmica aquest any ha estat el pla de vacunació. La notícia que anunciava la capacitat del virus de provocar trombosi ha causat por en moltes persones. Una d'elles, als Països Baixos, es va negar a sotmetre al pla de prevenció i va acabar a l'UCI a causa del coronavirus.
La dosi en qüestió provenia d'un lot d'AstraZeneca i, arran d'aquest cas, especialistes sanitaris d'aquesta regió europea han volgut llançar un comunicat que va acompanyat d'una radiografia dels pulmons de l'home. «Avui ha ingressat al nostre hospital el primer pacient que s'havia negat a rebre la vacuna d'AstraZeneca després de tota la commoció a la premsa. Sentim el gran pesar en la seva veu i la desesperació en els seus ulls. El virus l'ha atacat i podria haver-se evitat», comentava el document expedit pels especialistes mèdics.
De fet, el comunicat no pretén conscienciar tant la ciutadania, sinó les autoritats, ja que tenen congelat un lot 80.000 dosis de Janssen a l'espera del certificat expedit per l'Agència Europea del Medicament. Una altra de les peticions que realitza el col·lectiu és que s'estengui l'ús d'AstraZeneca a un rang d'edat més ampli, ja que de moment està relegada a menors de 60 anys.
Els trombes i la seva conseqüència en els plans de vacunació
És la principal amenaça que ha truncat el període estimat per immunitzar la majoria de la població mundial. A més, no s'estén únicament a la d'AstraZeneca, ja que la fabricada per Janssen i distribuïda als Estats Units compta sis casos de pacients amb coagulació sanguínia. Amb tota la pols que s'ha generat al voltant de la polèmica sobre les diferents vacunes, la ciutadania continua generant un major escepticisme.
Segons remeten algunes enquestes, el 42% dels majors de 60 anys segueixen sense vacunar-se als Països Baixos perquè rebutgen els possibles efectes secundaris que puguin derivar de les dosis. Així ho ha reportat una enquesta.
Els autors d'aquest comunicat són els treballadors de centre mèdic Zuyderland, al sud del país, en el qual s'assegura que «el risc de danys greus causats per la Covid-19 és deu vegades més gran per a les persones de 40 anys i 70 vegades major per a les de 60 anys, que el risc de dany greu per trombosi».
«Hem atès més de 3.000 pacients amb coronavirus»
Els sanitaris també recalquen que l'alternativa política és la d'obrir, com més aviat millor, tots els elements vinculats a l'economia i que posarien en perill la desescalada del patogen. Per la seva banda, membres el govern dels Països Baixos han determinat que en les pròximes setmanes es posarà fi a el toc de queda, concretament després del 28 d'abril.
Davant la possibilitat d'una nova onada de contagis «els empleats es pregunten legítimament per què han de continuar brindant atenció sense la protecció adequada, mentre les vacunes esperen a la nevera», comenten els col·lectius mèdics. Una de les advertències més dures que proclamen els autors del document és el d'usar sense permís institucional les dosis d'AstraZeneca adquirides. I és que no entenen com poden romandre a la nevera quan avui mateix tornaran a arribar nous casos de Covid. En peu de guerra adverteixen que ja no poden «cooperar voluntària i conscientment amb danys evitables».