El Tribunal Constitucional admet el recurs d'empara de Forcadell

El Tribunal Suprem no va admetre la recusació a tràmit per ser «extemporània» i «frau processal»

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell
L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell | Cedida

Segons han informat a través d’una nota de premsa, el Ple del Tribunal Constitucional ha decidit admetre de manera unànime el recurs d’empara que va presentar l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, contra el rebuig de la recusació del magistrat instructor Pablo Llarena per part del Tribunal Suprem.

Carme Forcadell va presentar un recurs on considerava que s’havia vulnerat el seu dret a una tutela judicial efectiva, a més d’un procés amb garanties i el dret a tenir una defensa i un jutge imparcials.

Però, el passat 6 de juny, la Sala Penal del Tribunal Suprem, en mans de Llarena, no va admetre la recusació ni a tràmit, per ser «extemporània» i «frau processal». D’aquesta manera el procés no va arribar enlloc i tampoc es va poder portar a la sala d’apel·lacions del Suprem.

Afecta «una faceta del dret fonamental»

Per això, l’expresidenta del Parlament va decidir portar-ho fins al Tribunal Constitucional, qui espera que, en un termini de deu dies, el Tribunal Suprem li enviï tota la informació necessària sobre les seves actuacions en aquest cas i ambdues parts compareguin davant dels jutges.

El Tribunal Constitucional, en la seva resolució, reconeix que aquesta qüestió plantejada afecta «una faceta del dret fonamental», però que no hi ha cap doctrina sobre aquest tema i, per tant, els requisits per admetre a tràmit el recurs d’empara es compleixen.

D’aquesta manera, el recurs pot «donar ocasió al tribunal per aclarir i canviar la seva doctrina com a conseqüència d'un procés de reflexió interna». No obstant això, que el recurs d’empara de Forcadell hagi estat admès pel Tribunal Constitucional no vol dir que s’hagi pres cap decisió sobre la resolució.

El Tribunal Europeu, en una imatge d'arxiu
El Tribunal Europeu, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Volen arribar a la justícia europea

Actualment el Tribunal Constitucional té molts recursos acumulats provinents dels implicats en el procés independentista de Catalunya que van demanar la recusació dels magistrats encarregats de jutjar la causa, raonant que els jutges no van ser imparcials.

Així doncs, els presos polítics el que volen és esgotar totes les vies judicials possibles a Espanya per aconseguir les raons suficients per acudir a la justícia europea i que ella s’encarregui dels casos.


Comentaris

envia el comentari