Resolt un crim del 1981 al Bages: un home va matar la seva amant d'un tret al cap

La noia, de 25 anys, estava embarassada i ell li va disparar al cap i interrar-la en una finca de Sant Salvador de Guardiola | L'any 1999 es va trobar el cos però fins ara no s'ha pogut saber qui era la dona

La Guàrdia Civil ha resolt un crim de l’any 1981 a Sant Salvador de Guardiola, al Bages. Després de molts anys d’investigació s’ha pogut detenir la persona que es creu que va matar a Maria Carme F.M., una noia de 25 anys en aquest municipi. Després de matar-la en va amagar el cadàver, que va ser trobat l’any 1999.  La denúncia de la germana de la dona morta el mes d’abril passat, dient que no havia vist la seva germana des de 1981 va reactivar la investigació. S’ha detingut un home de nacionalitat espanyola, de 73 anys i de Castelló de la Plana acusat d’aquest delicte.

El cos trobat l’any 1999 en una finca de Ca l’Esteve, a Sant Salvador

Va ser el 5 de gener de 1999 quan durant una excavació a la urbanització Ca l’Esteve d’aquest municipi del Bages es van trobar les restes òssies d'una dona. El grup d’homicidis de la Guàrdia Civil, llavors el cos amb competències amb aquests delictes, va assumir la investigació del cas i va confirmar que es tractava d’una dona d’uns 30 anys, que estava embarassada i que havia mort per un tret de bala al cap i també d’un fort cop a la cara. Es van practicar les proves d’ADN a la dona, per poder seguir amb la investigació.

Ningú sabia qui era la dona. La Guàrdia Civil va introduir a Fenix, una base de dades on consten les persones desaparegudes, l’ADN de la dona que havien trobat. Aquesta informació, de manera compartida a escala estatal i internacional, permet saber si l’ADN pot lligar amb la de la persona que s’ha trobat amb la que ha pogut aportar familiars si han presentat alguna denúncia per desaparició. Permetria avançar en la investigació, sabent qui és el cadàver. Però ningú sabia qui era aquella dona que havia aparegut morta amb un tret al cap a Sant Salvador de Guardiola. Ningú la trobava a faltar.

La Guàrdia Civil també va investigar els propietaris de la finca d’aquella època, de quan representava que havia mort de manera violenta la dona, però tampoc sense massa novetats. Internacionalment també es va difondre una imatge robot de la dona per si algun altre cos policia podia aportar informació a la Guàrdia Civil, tot i que, de nou, sense cap mena de sort.  Un més dels molts assassinats que queden sense resoldre. Deia la màxima que sense cadàver no hi havia crim. Però sense saber qui és el cadàver, tampoc. Els investigadors treballaven a cegues: ni identitat de la víctima ni tampoc mòbil del crim.

Una germana de la víctima la troba a faltar 37 anys després

El passat mes d’abril una dona va presentar-se en una comissaria de la Policia Nacional de Madrid per denunciar que des de 1981 no havia tornat a saber mai més res de la seva germana Maria del Carmen. Va presentar denúncia i va aportar una prova d’ADN que, tal com marca els protocols, va ser introduïda a la base de dades Fenix, fet que va donar positiu. El mateix ADN era el de la dona morta a Sant Salvador de Guardiola just l’any que ella assegurava haver perdut la pista de la seva germana.  Ara la Guàrdia Civil ja tenia nom i cognoms d’aquell cadàver sense identificar des de feia gairebé 40 anys.

La Guàrdia Civil va entrevistar-se amb la germana per saber més de la víctima i poder seguir amb la investigació. Ella va explicar que un conegut seu havia iniciat una relació sentimental amb la seva germana; després de comprovar la identitat de l’home, la Guàrdia Civil va arribar saber que era un dels propietaris de la finca on es va trobar, l’any 1999, la dona morta, a Sant Salvador de Guardiola. La relació va ser a esquena de la família de l’home: estava casat i tenia tres fills.

La va executar quan va saber que estava embarassada

Segons els investigadors, quan l’home va saber que la víctima havia quedat embarassada, van anar els dos a la casa de Sant Salvador de Guardiola i allà la va executar i després enterrar. Volia evitar que la relació amb la seva amant s’acabés sabent i, segons la Guàrdia Civil, va decidir acabar amb la seva vida.

Ho va estar fins a l’any 1999, quan unes excavacions la van descobrir. Seguint aquesta teoria, els investigadors de la Guàrdia Civil van decidir exhumar el fetus per fer una prova d’ADN i poder-la comprovar amb la de l’home que ara s’ha detingut a Castelló. L’home, de 73 anys, que en el moment del crim en tenia 36, haurà de declarar davant del jutge del País Valencià però després serà traslladat a Manresa, on serà interrogat pel jutge que porta el cas i qui n’haurà de decidir la seva situació personal.

Actualització dijous 20 de desembre, 13.00 h: El jutge ha ordenat la llibertat amb càrrecs per l'home detingut per la Guàrdia Civil.