rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Mor un home en un accident de trànsit a l'N-II a l'Empordà

Resolt l'estrany crim de Montgat de 2000: un exmilitar espanyol va degollar un home i va fer pintades racistes

L'home ha estat detingut a Colòmbia i ara s'espera que sigui extradit | Els Mossos van agafar el cas l'any 2016, després de la reobertura per part d'un jutge de Badalona
Imatge d'arxiu dels Mossos d'Esquadra en una acció a Aspa | CatalunyaDiari.cat

 

Els Mossos van resoldre el passat setembre, a final de 2017, un crim que s'havia comès feia 17 anys a Montgat, al Maresme. Agents de la Divisió d'investigació Criminal de la policia catalana va liderar la investigació i ara s'està a l'espera que Colòmbia extradeixi al detingut a petició dels Mossos. Un exmilitar espanyol veí de Vilafranca del Penedès.

 

Març de 2000, un home degollat i unes pintades racistes

Els fets es remunten al març de l'any 2000 quan en un domicili de Montgat es va trobar el cadàver amb signes de violència d'un home de nacionalitat equatoriana que cuidava un home gran incapacitat. Es dóna la circumstància que, en el moment del crim, aquest home estava temporalment en una residència per a la gent gran.

La Guàrdia Civil es va fer càrrec de la investigació, ja que era el cos competent a la zona l'any 2000. A l'escena del crim hi van trobar l'home mort, completament nu, que presentava diverses ferides d'arma blanca per tot el cos i havia estat degollat. A més hi havia alguns elements que de seguida van fer veure els investigadors que es trobaven al davant d'un assassinat amb connotacions poc habituals: l'autor dels fets havia deixat una flor a l'orella de la víctima i havia fet inscripcions a la paret amb sang on deia «Hitler tenia raó» i «KKK», en referència al Ku Klux Kan.

 

L'homicida va esborrar de l'escena del crim les empremtes i les restes d'ADN amb l'objectiu de dificultar la investigació policial. L'any 2003, quan ja havien passat tres anys de l'homicidi, una cosina de la víctima va rebre una trucada telefònica en la qual va sentir una gravació d'una veu masculina que deia alguna cosa similar a «no em matis».

 

Els Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

Una gravació a la cosina de la víctima: «No em matis»

La noia hi va veure una coincidència entre la veu de l'al·locució i la del seu cosí. D'altra banda, a la tomba hi va trobar un ram de flors que ni ella ni cap altre familiar havia dipositat mai. Aquests nous elements obrien una escletxa en la investigació que podien conduir a la identificació i detenció de l'autor de l'assassinat.

 

Amb aquestes noves dades, la Guàrdia Civil va fer gestions d'investigació respecte del telèfon des d'on s'havia fet la trucada a la cosina de la víctima. Aquestes indagacions policials van aportar nombrosa informació aparentment relacionada amb el tràfic de drogues, però finalment no es va trobar cap relació amb l'homicidi investigat.

 

Els Mossos agafen el cas l'any 2016

L'any 2016 la jutgessa titular del Jutjat d'Instrucció 1 de Badalona va ordenar a la Unitat Central d'Homicidis i Agressions Sexuals de la Divisió d'Investigació Criminal la reobertura del cas i l'inici de noves línies d'investigació destinades a l'esclariment dels fets i a determinar l'autoria de l'assassinat.

 

Aquesta unitat va centrar la seva investigació en diverses persones que eventualment poguessin tenir alguna connexió amb el crim i en va estudiar i reconstruir el passat a través de diversos ordres judicials. Paral·lelament es van dur a terme interrogatoris a moltes de les persones que durant aquella època havien acumulat delictes per tràfic de drogues, amenaces i agressions sexuals.

La clau: anuncis de contactes de la zona del Maresme

En el decurs de les tasques d'investigació els agents van localitzar diversos anuncis de contactes en publicacions d'àmbit comarcal que hauria utilitzat l'autor del crim per contactar amb la seva víctima quatre dies abans d'assassinar-la.

 

El presumpte assassí: un militar espanyol que s'havia escapat a Colòmbia

Un any després d'haver iniciat la investigació els agents van informar l'autoritat judicial de la identitat de l'autor del crim i li van traslladar que tenien constància que havia marxat a Colòmbia després d'haver passat un temps a l'exèrcit espanyol.

 

Davant d'aquesta realitat la jutgessa instructora del cas va emetre un manament judicial amb la finalitat que els agents poguessin col·laborar amb les autoritats de Colòmbia i perquè duguessin a terme una entrada i escorcoll al domicili de l'investigat, ja que els investigadors tenien la certesa que hi trobarien indicis que relacionarien l'arrestat amb el crim comès disset anys enrere, tot i el temps que havia passat.

 

Els Mossos d'Esquadra, en una imatge d'arxiu | Europa Press

 

Detingut a Colòmbia a l'espera de ser extradit

Finalment el 2 setembre del 2017 les autoritats colombianes van detenir l'investigat a Colòmbia que va ingressar en una presó del país a l'espera de ser extradit posteriorment a l'Estat espanyol.

 

Un dels elements que posen en relleu la complexitat de la investigació s'exemplifica en la reconstrucció que van poder fer els investigadors de l'itinerari en tren i tots els moviments que va fer l'homicida des del seu domicili de Vilafranca del Penedès fins al domicili de la víctima, a Montgat. De la mateixa manera també es va reconstruir la tornada al seu domicili després de cometre l'assassinat. Els investigadors també han pogut localitzar, divuit anys després, a diverses persones a les quals l'autor havia confessat el crim l'any 2000.

 

A hores d'ara l'autoritat judicial està a l'espera que les autoritats colombianes duguin a terme l'extradició de l'arrestat perquè se'l traslladi a una presó del nostre país a l'espera que es faci el judici.