El responsable dels antiavalots del 15-M, nou cap de la Policia a Catalunya

Fernando Grande-Marlaska ha nomenat el comissari Togores Guisasola cap de la Policia Nacional a Catalunya després de la jubilació de Sebastián Trapote
El comissari principal José Antonio Tagores, nou cap de la Policia Nacional a Catalunya. | CatalunyaDiari.cat

 

El ministre de l'Interior espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha nomenat al comissari principal José Antonio Togores Guisasola nou cap superior de Policia Nacional a Catalunya. El comissari fins ara dirigia la Prefectura Superior d'Extremadura i compta amb una llarga carrera professional al cos policial i també una llarga experiència en diverses especialitats del CNP.

 

El relleu arriba després de la jubilació de Sebastián Trapote, cap de la Policia a Catalunya des de 2015. El comissari Togores Guisasola haurà d'enfrontar la tardor «calenta» que es preveu a Catalunya arran de la celebració de l'any del referèndum de l'1 d'octubre de 2017 i l'arribada a Catalunya de 600 efectius d'ordre públic de la Policia Nacional enviats pel ministeri de l'Interior per sufocar possibles revoltes arran del procés sobiranista. El nou cap també haurà de liderar la defensa dels agents de la Policia Nacional imputats per les càrregues del passat 1 d'octubre durant l'operatiu per aturar el referèndum convocat pel govern de la Generalitat de Catalunya.

 

Responsable dels antiavalots durant el 15-M

El comissari principal Togores Guisasola va ingressar al cos l'any 1979 i des de llavors ha passat per nombroses unitats policials com la Unitat de Desactivació d'Explosius (TEDAX/NRBQ), per la prefectura de secció de Cavalleria i de Guies Canins i va ser també el cap de la Unitat d'Intervenció Policial (UIP), la unitat antiavalots de la Policia Nacional. En aquesta unitat, Togores va ser el màxim responsable de la gestió de la resposta dels antiavalots a les protestes posteriors al 15-M a Madrid.

 

També va ser l'agregat d'Interior en l'Ambaixada d'Espanya a Colòmbia i el cap regional d'operacions en la Prefectura Superior d'Andalusia Oriental. Des de finals del passat any exercia el càrrec de cap superior d'Extremadura.

 

Togores posseeix sis creus al Mèrit Policial i set medalles atorgades per Interpol i diferents unitats operatives de Colòmbia. A més posseeix la creu de l'Ordre d'Isabel la Catòlica i nombroses felicitacions públiques, tal com ha informat el ministeri de l'Interior en fer públic el nomenament de Togores com a nou cap de la Policia Nacional a Catalunya.

 

Jubilat el cap de la Policia Nacional a Catalunya 

El nomenament de José Antonio Togores com a cap superior de Policia de Catalunya es produeix després de la recent jubilació de Sebastián Trapote, que havia ocupat aquesta responsabilitat des de juliol de 2015. La Guàrdia Civil també ha estrenat cap a Catalunya. Pedro Garrido, general de brigada i fill de Lleida, va ser nomenat el mes de juliol com nou cap de la Guàrdia Civil a Catalunya.