URGENT

🚫 El Govern allarga les restriccions contra la pandèmia a Catalunya

La línia de Rodalies on va ocórrer l’accident al Bages no té frenada automàtica

El tram entre Manresa i Terrassa és l’únic que no disposa de bloqueig automàtic en sentit contrari

Xoc entre dos trens al Bages
El tram de Rodalies entre Manresa i Terrassa no disposa de frenada automàtica en sentit contrari | Cedida

En menys de tres mesos Rodalies de Catalunya ha protagonitzat dos accidents mortals a la província de Barcelona. El primer, ocorregut el passat mes de novembre, va descarrilar un tren de l'R4 a Vacarisses (Vallès Occidental), deixant un mort, cinc ferits menys greus i 44 de lleus. El segon, fa tot just pocs dies, a la via entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa (Bages), on dos trens van xocar frontalment perquè un d’ells anava en direcció contrària, deixant un mort, dinou ferits greus i 76 de lleus.

Cal destacar, però, que probablement aquest segon sinistre podria haver-se evitat, segons han explicat des de ‘Regió7’, ja que entre Manresa i Terrassa és l’únic tram de Renfe dins la xarxa de Rodalies que no té frenada automàtica en cas de circular erròniament en sentit contrari, que és el que va succeir amb un dels combois de l’accident: va anar per una via en sentit contrari durant set quilòmetres fins que va xocar frontalment amb l’altre.

Tram Manresa-Terrassa sense frenada automàtica

Així ho han explicat fonts d’Adif, volent-se desvincular d’aquesta mancança, mentre les causes principals d’aquest accident encara continuen investigant-se. Ara per ara, el tram afectat encara no s’ha reobert a la circulació de trens, afectant les línies R4 i R12, tot i que Renfe proporciona servei per carretera entre Sant Vicenç de Castellet i Manresa.

En general, segons Adif, la xarxa de doble via de Rodalies incorpora un Bloqueig Automàtic Banalitzat (BAB), és a dir, existeixen diversos senyals i semàfors en els dos sentits de la marxa en cadascuna de les dues vies que informen el maquinista tant dels semàfors de la seva via i de la contrària, encara que no pugui introduir-s’hi.

Si passen un semàfor vermell: frenada automàtica

Aquest sistema de seguretat funciona de tal manera que si, per error, un tren entra en una via en sentit contrari, el maquinista veurà un semàfor de color vermell. Però, si encara continua i el sobrepassa, de seguida s’activa un sistema de frenada automàtica que atura el tren. Cal destacar que aquest sistema funciona fins i tot amb els semàfors que es troben en el sentit correcte de circulació del comboi.

Tanmateix, el tram entre Manresa i Terrassa no disposa d’aquest sistema de frenada automàtica, ja que encara funciona amb l’antic sistema, Bloqueig Automàtic en Via Doble (BAD), en el qual només hi ha semàfors i senyals en el sentit de circulació i no en el contrari de cara al maquinista. És a dir, que en

Adif, però, tampoc va voler especificar que amb un BAB, que està pendent d’instal·lar-se en el tram en qüestió, s’hagués evitat l’accident mortal, ja que ha destacat que a Europa s’han donat casos on «els semàfors estaven erròniament en verd», provocant accidents ferroviaris perquè el tren no s'atura automàticament per seguretat.


Comentaris

envia el comentari