Rodrigo Lanza, acusat de matar a un home a Saragossa, nét d'un colpista xilè i fill d'una antisistema

Està acusat d'atacar i posar fi a la vida de Víctor Láinez perquè aquest portava uns tirants amb la bandera d'Espanya
Imatge de Rodrigo Lanza, el presumpte assassí de Víctor Laínez | Cedida

 

Rodrigo Lanza ha tornat a protagonitzar nombroses portades als mitjans de comunicació. L'acusat de matar a un home a Saragossa per portar uns tirants amb la bandera d'Espanya no és la primera vegada que s'ha vist enmig de la polèmica.

 

El 4 de febrer de 2016, Lanza va ser un dels ocupes que es va resistir a ser desallotjat per la policia a la casa ocupa Palau Alòs, situada a Barcelona. Aleshores, va decidir tirar una pedra contra un guàrdia urbà que va acabar tetraplègic a raó del cop sofert. Per aquesta raó, va estar quatre anys i mig tancat a la presó.

L'activisme polític a la sang

Rodrigo porta l'activisme polític als gens i ho viu intensament. Com ha avançat ‘El Español’, és nét de l'almirall xilè Sergio Huidobro, un dels grans suports del dictador Augusto Pinochet.

 

A més, també la seva mare, Mariana Huidobro, no ha dubtat mai en expressar les seves opinions polítiques i, sovint, es mostra contrària als cossos policials i favorable a una justícia que, segons ella, no existeix.

 

Lanza junt amb la seva mare a Saragossa. | Cedida

Ajudes polítiques pel cas 4F

La relació de la família de Rodrigo està molt unida a la política xilena. De fet, quan ell va ser jutjat pel cas que es va acabar coneixent com 'Ciutat Morta' –pel documental que va tractar el succeït-, la presidenta xilena Michelle Bachelet es va encarregar de buscar un advocat pel jove. Finalment, aquestes ajudes no van servir per a res i Lanza va acabar a la presó.

 

Aquella mateixa nit, quan el seu fill va ser empresonat, Mariana va començar una campanya de suport a les xarxes socials, així com ha fet en aquesta ocasió en saber que ell estava implicat en la mort de Víctor Láinez: «Demanem paciència i no deixar-se endur per informacions no contrastades».

 

Imatge de Mariana Huidobro al seu perfil de Twitter. | Twitter

 

Campanya contra la policia

Mariana no dubta en fer servir, precisament, les xarxes per impulsar una campanya de moviments al carrer. És normal veure en el seu perfil de Twitter el hashtag #JustíciaJuanAndrés, en referència al jove que va morir durant una reducció policial l'octubre de 2013.

 

La filla del militar Huidobro, també té paraules per a l'incident d'Alsausa, on els guàrdies civils i les seves parelles van ser agredits per un grup de joves. En aquest cas, es fica de part dels agressors.

 

Així succeeix amb una infinitat de casos, encara que sempre contra la policia. Pel que fa a l'1 d'octubre, ha aprofitat per recordar als seus seguidors que els Mossos d'Esquadra van ser els que van matar a Juan Andrés: «Davant de l'amor als mossos que ha sorgit per les càrregues de la policia nacional, per favor més memòria».