IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Rosa Fernández demana que es torni a obrir el cas de l'assassinat de la seva germana per les seves coincidències amb el de Diana Quer

La jove va aparèixer totalment despullada i en avançat estat de descomposició 10 dies després de la seva desaparició

Imagen de la joven Déborah.
Imatge de la jove Déborah | El Confidencial

Déborah Fernández Cervera va desaparèixer el 30 d'abril del 2002 quan feia 'footing' pel passeig de la platja de Samil, a Vigo. Tenia 22 anys i des d'aquell dia, ja no va tornar mai més a casa.

El seu cos va aparèixer 10 dies després en avançat estat de descomposició. Estava despullada, mig amagada entre matolls i amb les parts íntimes tapades per les branques. Concretament, Déborah va ser trobada a la carretera C-550, entre les localitats de Baiona i A Guarda a l'altura del quilòmetre 107,7, al municipi d'O Rosal, com recorda 'El Confidencial'.

L'autòpsia va revelar que va perdre la vida els dos o tres primers dies després de la seva desaparició i que el cadàver no va ser col·locat a la carretera fins tres dies abans que fos trobat per una veïna de la localitat.

Després de tants anys, però, encara queden moltes incògnites per resoldre: on va estar durant set dies i qui va guardar el cadàver fins a col·locar-lo a la carretera? Aquests detalls sobre el tema encara no es coneixen. 15 anys després, el que sí que se sap és que la família dela jove va quedar totalment abatuda després del succés. De fet, dels tres germans que té, l'única persona que encara té forces per seguir lluitant i esbrinar la veritat sobre el cas és la seva germana petita, Rosa. 

Imagen del lugar dónde encontraron a Déborah.
Imatge del lloc on van trobar el cos | Cedida

 

La investigació va tenir molts errors

Rosa explica que des dels seus inicis, la investigació va ser un autèntic despropòsit. En primer lloc pels canvis en els responsables del cas. Al començament, es va instruir al jutjat de Tui, que va encarregar el cas a la Guàrdia Civil però com la denúncia es va posar a Vigo, va passar a mans del jutjat d'aquesta ciutat. Va ser en aquell moment quan la Policia Nacional va agafar el cas. Finalment, va tornar a la primera localitat tot i que la Policia Nacional seguia duent a terme les la investigació. 

La germana petita de la desapareguda apunta, en aquest sentit, que diverses dades es van quedar pel camí, fet que va provocar diversos errors policials que van acabar amb l'arxivament del procediment el 3 de novembre del 2010.

D'altra banda, el cos de la jove va ser trobat sense aparents signes de violència però l'autòpsia va determinar que podria haver mort ofegada, fet que no es va poder acabar de confirmar a causa del mal estat en què es va trobar el cos.

Aleshores, els investigadors van extreure l'ADN del semen que van trobar però mai van localitzar el «propietari d'aquell ADN», com determina Rosa. A més, afegeix que van comparar la mostra amb la de 200 persones que tenien un perfil coincident amb l'assassí que estaven buscant però cap va donar un resultat positiu.

Imagen de la joven en un programa de televisión.
Imatge de la jove en un programa de televisió | Cedida

 

La neteja del cos abans de l'escena del crim

Als familiars de Déborah els va cridar l'atenció l'escena del crim. El cadàver havia estat amagat durant set dies i va aparèixer entre matolls, net com una patena. 

Uns dies abans de desaparèixer, la jove es va depilar amb cera però no hi havia rastre d'aquest element al seu cos, dada que reforçava, encara més, la hipòtesi que el cos havia estat netejat a consciència abans de ser col·locat al lloc on va ser trobat. 

Cal assenyalar, que la policia que es va encarregar de la investigació del cas, va reconèixer amb el pas dels anys que la investigació havia tingut «multitud d'errors». A més, va admetre que «les proves recollides a l'escenari on va aparèixer el cadàver i al cos van ser pensades i col·locades per la persona que el va deixar allà per despistar els investigadors».

Tal com apunta la mateixa font, fins vuit anys després de trobar el cos, la policia no va reconèixer que l'escena havia estat recreada. Per aquest motiu, els estudis determinen que si la proteïna trobada amb l'ADN estava viva, aquesta necessàriament hauria estat introduïda després de la mort de la jove.

Diana Quer, también era delgada y morena como la víctima.
Diana Quer també era prima i morena com la víctima | Cedida

 

Similituds amb el cas de Diana Quer

Rosa explica que no sap qui pot estar darrere de la mort de la seva germana. Tot i això, després de seguir el cas de Diana Quer, aprecia diferents elements en comú amb el cas de la mort de Déborah que entén que han de ser examinats també per la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil.

Els responsables d'aquesta unitat policial van explicar en la roda de premsa posterior a trobar el cos de Diana que tenien la intenció de revisar tots els casos d'agressions sense resoldre comesos a noies des de l'any 2005, moment en què 'El Chicle' va ser acusat d'abusar de la seva cunyada. El coronel va afirmar en aquest sentit que «és difícil pensar que des que va intentar violar a la seva cunyada el 2005 fins al 2016 no hagi comès cap fet. Es revisaran els desapareguts».

La germana de la víctima no entén per què la policia es limita a revisar tan sols els casos de 2005 quan el de la seva germana també compleix els requisits, malgrat ser del 2002. Concretament, segons Rosa, els elements que tenen en comú els dos assassinats és que es produeixen contra una dona jove, prima, de cabell llar i negre a qui abandonen en un lloc sense trànsit.


Comentaris

envia el comentari