Salten les alarmes pel 'Bloodtooth', la nova manera de drogar-se

La pràctica es basa en drogar-se compartint la mateixa dosis

Un parell de xeringues mèdiques | CatalunyaDiari

Una nova droga anomenada 'Bloodtooth' genera sorpresa entre els sud-africans. La paraula té el seu origen en el famós sistema d'intercanvi de continguts conegut com 'Bluetooth' tot i que es modifica lleugerament a l'introduir la paraula 'blood', que significa sang, donant nom així a aquesta peculiar pràctica. Fins ara, s'havia sentit a parlar del 'nyaope', uns polvos d'heroïna mesclada amb productes com efedrina, detergent, arsènic i antidepressius que alenteixen els processos mentals i produeixen complicacions circulatòries i pulmonars. Però el 'Bloodtooth' va més enllà.

Es tracta d'un mètode per drogar-se compartint una mateixa dosis. Com funciona el 'Bloodtooth'? Una persona s'injecta la dosis i, un cop injectada, l'altra persona extreu la sang de la primera i se l'injecta a ella mateixa. «Funciona com si s'hagués injectat la droga», explica Solomon Legodi, del centre de tractament Second Chance de Pretòria, segons 'El Confidencial'. 

S'entén com una manera de drogar-se més barata, inclús gratuïta, tot i que a vegades els qui la practiquen han de pagar a qui es deix extreure la sang una quantitat menor al preu de la mateixa droga. «Jo mateix la vaig utilitzar, era conscient dels riscs, però com que tenia el mono no m'importava res més; no podia suportar els dolors d'estòmag, les suors fredes» explica un jove que està actualment internat al centre de rehabilitació. Quines poden ser-ne les conseqüències? Des del contagi de malalties tan greus com el SIDA fins a la mort pel simple fet de mesclar grups sanguinis que no són compatibles entre sí.

També apareix la preocupació a nivell polític ja que la doctora Jackie Thomson, del Servei Nacional de Sang Sudafricà, apunta que la pràctica del 'Bloodtooth' «pot provocar atacs al sistema immunològic i una coagulació sanguínia severa, causant així el col·lapse del sistema circulatori, la fallada d'alguns òrgans i la mort». El tema està inquietant molt als polítics i ha arribat fins al Parlament, on l'oposició ha demanat al Govern que doti la Policia amb especialistes en drogadicció per combatre aquest nou hàbit, una pràctica que porta temps utilitzant-se entre els addictes i que és habitual a les presons sud-africanes. 

Aquest mètode també té conseqüències socials com els robatoris per part dels addictes, segons destaca Shiluva Mashaba, al directora del centre de tractament Second Chance. Al centre s'educa als nois, se'ls fa practicar algun tipus d'esport, se'ls ajuda a trobar feina i, fins i tot, se'ls ensenya a administrar els diners que guanyen. A més, es realitzen xerrades de motivació i grups de suport per tal que puguin sortir-se'n.


Comentaris

envia el comentari