URGENT

L'ATM fa marxa enrere i crea per sorpresa la T-Familiar

Salut obre un expedient sancionador a l'Hospital d'Igualada pel cas del jove futbolista mort

S'han detectat «presumptes irregularitats» i requereix al centre sanitari que implementi «mesures de millora»
Imatge de Gabriel Pérez amb el seu germà. | 3/24.

 

El Departament de Salut ha fet públic aquest divendres les conclusions de l'informe que ha dut a terme arran de la mort d'un jove d'Igualada de 24 anys el passat mes d'agost a causa d'una peritonitis. Segons informa Salut a través d'un comunicat, s'ha obert un expedient sancionador a l'Hospital d'Igualada per «resoldre les presumptes irregularitats detectades durant la investigació». A més, també s'ha recomanat al Servei Català de la Salut que iniciï d'ofici un expedient de responsabilitat patrimonial, per valorar el possible pagament d'una indemnització a la família. A més, Salut ha requerit al centre sanitari igualadí que implementi «una sèrie de mesures de millora», que seran supervisades pel mateix departament. De la seva banda, l'Hospital d'Igualada ha anunciat que ja han començat a aplicar mesures de millora com ara canvis de protocol a Urgències o augment de les mesures de seguretat als quiròfans. El Departament de Salut assegura que durant la investigació que s'ha dut a terme arran de la mort d'un jove d'Igualada per una peritonitis –derivada d'una apendicitis-, després d'acudir fins a tres vegades al servei d'Urgències del centre sanitari, «s'han detectat presumptes irregularitats», que han derivat en l'obertura d'un expedient sancionador a l'Hospital d'Igualada. 

  

 

 

Davant d'aquest fet, Salut requereix al centre sanitari igualadí que implementi una sèrie de mesures de millora i expliquen que el mateix departament serà qui «realitzarà una supervisió d'aquesta implementació». Salut també ha volgut mostrar el seu condol a la família, la qual ja ha estat informada de les conclusions de l'expedient informatiu i s'ha posat a la seva disposició «per qualsevol aclariment». 

 

L'Hospital d'Igualada ja ha començat a aplicar mesures de millora

De la seva banda, l'Hospital d'Igualada també ha fet públic aquest divendres un comunicat, després de rebre les conclusions de l'informe del Departament de Salut. Segons assegura el text, «les conclusions de l'informe indiquen que l'Hospital d'Igualada haurà d'introduir millores en alguns protocols i en els mecanismes de coordinació i d'informació entre els professionals del servei d'urgències». 

 

Segons el centre sanitari, l'Hospital d'Igualada va lliurar el passat 7 de setembre al Departament de Salut un informe clínic del cas «on es van detectar algunes mancances en els processos, atès que es va produir un retard en el diagnòstic i disfuncions de coordinació entre els professionals que van atendre el pacient Gabriel P.». 

 

A més, l'Hospital d'Igualada informa que, durant el temps que Salut ha estat elaborant l'informe, ja s'han pres «mesures de millora» com són: un canvi de protocols a Urgències –atenció coordinada de l'abdomen agut i d'altres relacionades amb la seguretat del pacient-; millora dels registres de seguiment, control i traspàs dels pacients entre els professionals; augment de les mesures de seguretat a quiròfan; canvi dels responsables d'Urgències i Direcció Assistencial; i creació d'una nova figura de responsable de seguretat del bloc quirúrgic. 

 

La direcció i el personal de l'hospital han volgut reiterar el seu «sentit condol» a la família i «el compromís amb els ciutadans i ciutadanes que seguirem treballant amb la màxima professionalitat, millorant cada dia tant com sigui possible».  En el mateix comunicat, el centre sanitari igualadí informa que cada any s'atenen més de 60.000 urgències, de les quals uns 2.300 casos fan referència a dolors abdominals (gairebé un 4% de les urgències ateses). Per apendicitis aguda l'Hospital d'Igualada atén una mitjana de 122 casos anuals. 

 

El jove va acudir fins a tres vegades a Urgències de l'hospital 

El cas es remunta al passat mes d'agost quan Gabriel Pérez Escalante, un jove de 24 anys, va anar fins a tres vegades a urgències de l'Hospital d'Igualada perquè tenia un intens dolor abdominal que, segons va relatar la família, "fins i tot li impedia d'estar-se dret". En les dues primeres visites els metges d'urgències li van diagnosticar una gastroenteritis i li van donar l'alta. El jove, però, va anar un tercer cop a urgències davant de l'intens dolor que tenia i va ser en aquesta tercera visita quan els metges van detectar que tenia una apendicitis. Amb tot, l'apendicitis va derivar en una peritonitis i el jove va acabar morint després de ser traslladat a l'Hospital Clínic de Barcelona, on ja va arribar-hi en estat crític.