Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Ramos

Salvador Ramos, el jove de 18 anys que ha matat 19 nens a una escola

Es va presentar a la seva antiga escola armat i va obrir foc contra nens de 7 a 10 anys

Salvador Ramos, un jove de 18 anys, és l'autor de la matança que s'ha saldat amb 19 nens i dos adults morts a una escola de Texas. Va passar a les 11:30 del matí de dimarts, hora local. El jove va entrar al centre fortament armat i va obrir foc de manera indiscriminada.

Els nens morts a l'atac tenien entre 7 i 10 anys, i era el seu penúltim dia de classe ja que dijous se n'anaven de vacances. El noi va disparar a la seva àvia abans de la matança, i entre els morts adults hi ha una professora. El tirador va ser abatut per la policia, que ara investiga els fets.

Les autoritats han confirmat que Salvador Ramos tenia un compte d'Instagram on acostumava a pujar fotos d'armes. La matança ha suscitat la reacció del mateix president dels Estats Units, Joe Biden: «n'estic fart i cansat, hem d'actuar». Així han passat els fets.

El periple de l'assassí de Texas

Salvador Ramos va comprar dos rifles d'assalt el dia que va fer 18 anys amb el propòsit de tornar a l'escola de primària on havia estudiat. Fa quatre dies va penjar les fotos de les seves armes presumint a les xarxes socials. Ahir al matí, hora local a Texas, va cometre el pitjor dels horrors.

Salvador Ramos
Salvador Ramos abans d'entrar al centre | La Noticia Digital

Abans de marxar va disparar a la seva àvia, una dona de 66 anys que està hospitalitzada amb pronòstic reservat. Després va pujar al cotxe armat fins a les dents i va conduir fins a la seva antiga escola de primària amb molta fredor. Va abandonar el cotxe en un lloc proper i va entrar a l'edifici.

Les càmeres el van captar vestit de negre i amb una metralleta semiautomàtica. El que ve després és una matança comesa «de manera horrible», segons les autoritats. El jove va obrir foc de manera indiscriminada matant 21 persones, entre els quals hi ha 19 nens entre 7 i 10 anys.

Busquen una explicació

La matança es va produir a l'Escola de Primària Robb a Uvalde, una petita localitat a 140 quilòmetres de la capital de Texas, Sant Antoni. El centre acull uns 500 estudiants, la majoria hispans. La policia no descarta una motivació racista, encara que el mateix assassí té el mateix origen.

Dues de les víctimes mortals van morir abans d'arribar a l'hospital, mentre que altres nens estan sent tractats a urgències. Una dona de 66 anys (àvia del tirador) i una nena de 10 anys es troben en estat crític. Al tiroteig també va morir Eva Mireles, una professora del centre.

La policia es troba encara al lloc dels fets demanant proves, mentre intenten saber més coses sobre l'assaltant. Intenten dilucidar si tenia una personalitat turmentada o si podia haver-se radicalitzat a les xarxes. En tot cas, és un fenomen cada vegada més comú.

Va ser víctima d'assetjament escolar

Una de les últimes informacions apunta que Salvador Ramos va patir assetjament escolar quan era petit perquè tenia problemes de parla. Era tartamut i cecejava, així que es va convertir en objecte de burles i maltractaments. Els problemes econòmics de la seva família també van ser motivació del bullying.

Un home que respon al nom de Santos Valdez ha explicat que ell i Salvador eren amics «fins que el seu comportament es va començar a deteriorar». Un dia va aparèixer amb la cara plena de talls, «i va dir que ho havia fet per diversió». No té cap dubte que patia trastorns mentals greus.

Foto escola amb policia
El noi va obrir foc a la seva antiga escola | AP

La policia ha registrat un camió que era a prop d'on es va produir l'atac. Creuen que podria ser el vehicle amb què el pistoler es va traslladar fins al centre escolar per cometre la matança. L'acte va provocar una gran consternació al lloc, i en general a tot el país.

Una altra matança a una escola

Amb aquest ja van 215 tirotejos massius als Estats Units aquest 2022, fet que suposa una mitjana de deu per setmana. El president del país, Joe Biden, va ser informat del que va passar al seu retorn del Japó on estava de viatge oficial. «Estic fart d'això, hem d'actuar», va transmetre.

La matança de Texas es produeix gairebé deu anys després d'una altra matança en un col·legi. Va passar el 14 de desembre de 2012 a una escola de Newton, Connecticut. En aquell atac van morir 26 persones a les mans d'un jove de vint anys, i la majoria de les víctimes tenien entre 6 i 7 anys.

Falta conèixer més detalls sobre la motivació de l'atac, però aquest reobre el debat sobre l'ús de les armes de foc als Estats Units. En les primeres reaccions, Biden ha mostrat la seva intenció d'acabar amb el lobby de les armes al país. Cosa que ja van intentar alguns dels seus predecessors, sense èxit.