Sanitat opta per retirar el fàrmac 'Omniscan' davant un major risc de formació de dipòsits cerebrals

El medicament era utilitzat com un mitjà de contrast en les ressonàncies magnètiques
Imatge de l'envàs del fàrmac 'Omniscan’ | Cedida

El fàrmac 'Omniscan' serà retirat del mercat i ja no es comercialitzarà a partir del mes vinent, després de la decisió que ha pres l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) davant dels riscs que suposa l'administració d'aquest producte utilitzat com un mitjà de contrast en les ressonàncies magnètiques.

 

L'ús del fàrmac, comercialitzat per GE Healthcare Bio-Sciences, s'ha relacionat amb el risc de formació de dipòsits cerebrals de gadolini. Es tracta d'un compost que s'administrava tant en persones adultes com en nens, fet que encara resulta més problemàtic.

 

En conèixer els seus efectes negatius sobre l'organisme, el Comitè Europeu de Farmacovigilància ha decidit retirar-lo en tota la Unió Europea. Així doncs, a partir del 12 de març, ja no es podrà trobar a disposició de ningú, tan sols dels centres sanitaris en cas que no el retornin als laboratoris. A més, també es desfaran d'altres agents de contrast que continguin gadolini després d'analitzar la relació entre el benefici i el risc que suposa la seva comercialització. 

Major risc de formació de dipòsits cerebrals 

L'anàlisi que van fer del fàrmac, va concloure que els contrastos lineals alliberen més gadolini que els agents macrocíclics i s'associen a un major risc de formació de dipòsits cerebrals. A causa d'això, s'ha suspès la comercialització de gadodiamida, gadoversetamida i àcid gadopentètic. Encara que els dos últims elements no són utilitzats a Espanya.

 

Acabar amb el seu ús

Encara que sigui retirat del mercat, hauran de lluitar perquè els equips mèdics deixin de disposar de l''Omniscan'. Per això, l'AEMPS ha demanat que no s'administri el fàrmac als hospitals ni als centres sanitaris, encara que quedin existències d'aquests medicaments. Entre les possibles solucions a què fet amb aquest fàrmac, el podrien retornar al laboratori a través dels canals de distribució i retorn que habitualment utilitzen en altres casos.