rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ÚLTIMA HORA

Troben els cadàvers de la mare i el nen de 10 anys desapareguts a Canàries

Sanitat retira més d'un centenar de medicaments sospitosos de provocar càncer

A més a més, també adverteix els usuaris que evitin abandonar el tractament sense consultar prèviament un metge
El ministeri de Sanitat ha ordenat la retirada de més d'un centenar de medicaments, sospitosos de provocar càncer  | CatalunyaDiari.cat

 

Més d'un centenar de medicaments que contenen un principi actiu anomenat valsartan seran retirats del mercat espanyol, després que així ho hagi ordenat el ministeri de Salut. Es tracta de fàrmacs destinats a controlar la hipertensió, però que podrien estar relacionats amb alguns casos de càncer. 

 

El ministeri, no obstant això, adverteix els usuaris que no interrompin de forma brusca el seu tractament, i que ho consultin primer amb el metge, perquè el medicament sigui substituït per un altre. En concret, la retirada arriba després que s'hagi detectat importants quantitats d'N-Nitrosodimetilamina (NDMA), una impuresa que podria causar càncer, segons ha alertat l'Agència Internacional per a la Investigació sobre el Càncer (IARC) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS)

 

Un defecte en la qualitat, el principal problema

Els medicaments afectats per aquest problema són comprimits que han estat distribuïts per les farmacèutiques i els laboratoris Kern Pharma, Alter, Cinfa, Normon, Pensa Pharma, Sandoz, Almus, Aurovitas Spain, Combix, Ranbaxy, Stada, Qualigen, Ratiopharm, Tarbis, Tecnimede España, Tedec-Meiji Farma. Cal dir, però, que els lots afectats són aquells que han estat fabricats a la Xina, segons ha indicat l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS).

 

Els medicaments contenen una impuresa relacionada amb casos de càncer | CatalunyaDiari.cat

 

Espanya no és l'únic país que ha pres una decisió com aquesta, ja l'alerta sanitària ha arribat a altres punts d'Europa, i fins i tot del món. En el nostre cas, però, afecta diversos tipus de medicaments, fabricats pel laboratori Zhejing Huahai Pharmaceutical Co., que contenen el valsartan. Després de realitzar la corresponent investigació, l'Agència Espanyola del Medicament ha decidit que el millor era retirar aquests productes del mercat. 

Una impuresa que pot provocar càncer

Els problemes van aparèixer com a conseqüència d'un canvi en el procés de fabricació del valsartan, autoritzat per la European Directorate of the Quality of Medicines & HealthCare (EDQM). El valsartan és un principi actiu, destinat principalment per pal·liar la hipertensió arterial, i que es troba tan sols en combinació amb altres productes. 

 

La decisió de retirar els medicaments afectats s'ha pres mentre les autoritats europees treballen amb la xinesa Zhejiang Huahai per resoldre aquesta situació i avaluar els possibles riscos. Amb tot, si les recomanacions als usuaris és que no interrompin el seu tractament, pel que fa als metges Sanitat recomana revisar els tractaments, i als farmacèutics informar de la situació. 

 

Cal dir que, fa poc, també es va retirar del mercat el fàrmac 'Aprotecol', utilitzat per tractar els còlics dels nadons, per una reacció al·lèrgica imprevista.