Sant Cugat és el municipi amb més robatoris de Catalunya

Els robatoris amb força a domicilis han augmentat un 37% l'últim any

Els lladres prefereixen habitatges ben comunicats amb carreteres. | Cedida.

Tot i que les xifres es mantenen estables a tota Catalunya, a Sant Cugat han augmentat un 37% el nombre de robatoris amb força a domicilis quan no hi havia ningú a l'interior. Segons el diari 'El País', són un tipus de delicte complicat d'investigar, i només s'arriben a resoldre un 25% dels casos. Els motius són molt diversos, però en la majoria dels casos els lladres ja saben que no s'han de deixar mai penjades ni res que els pugui identificar. «El motiu que fa que hi hagi un increment de robatoris són els grups especialitzats, amb els que estem tenint un problema», admet l'intendent dels Mossos d'Esquadra, Xavier Porcuna.

Segons el Ministeri de l'Interior, altres municipis com Cerdanyola, amb un 20% més, Sabadell, amb un 21,9%, o Santa Coloma amb un 7%, també pateixen aquesta nova onada de robatoris. Els Mossos ho atribueixen a delinqüència organitzada, majoritàriament a ciutadans de l'Est i xilens, que han localitzat habitatges en urbanitzacions amb un nivell socioeconòmic elevat i amb bones carreteres a prop per poder escapar fàcil i ràpidament. Normalment actuen en grups de tres o quatre persones, i en una mateixa nit poden robar a dos punts diferents bastant allunyats un de l'altre.

L'any 2016, a Sant Cugat es van cometre dos robatoris al dia de mitjana, la majoria als barris de Mirasol, Valldoreix i la Floresta. L'alcaldessa del municipi, Mercè Conesa, ha posat el crit al cel diverses vegades i demana encara més resultats als Mossos d'Esquadra. L'índex de resolució dels delictes és del 20,5%; dels 184 detinguts l'any passat al municipi, 19 eren per robatoris amb força. El pròxim 21 de març, Conesa té prevista una entrevista amb el conseller de l'Interior, Jordi Jané, amb qui ja es va veure a l'octubre pel mateix motiu. Volen que es tingui en compte, a més del dany patrimonial, el dany a les persones que suposa que entrin a la seva casa, que regirin els seus calaixos, i que els destrossin la porta, a més de desvalisar-les.

Segons l'intendent Porcuna, a Sant Cugat s'han augmentat les patrulles, ja hi ha investigacions «molt avançades», i s'han implicat seguretat ciutadana de la zona nord. En aquest sentit, s'han assessorat a nivell de vigilància a associacions de veïns, immobiliàries, bloques de pisos concrets, i més de 30 taules de coordinació. A més, els Mossos utilitzen la seva pàgina de Twitter per notificar sobre les detencions de grups de lladres a habitatges. Però tot i això, Porcuna assegura: «No pot haver-hi un policia en cada bloc de pisos, ni a cada casa». Simples actes com no deixar-se les claus del cotxe posades encara que estigui al garatge, col·locar alarmes o bons panys poden prevenir situacions indesitjables a la llar.


Comentaris

envia el comentari