Sarai, una dona de 35 anys, ha mort a la Clínica Quirón de Màlaga després de donar a llum el seu tercer fill.
El cas està sent sotmès a una investigació per presumpta negligència, ja que asseguren que no va ser atesa a temps. Sarai va començar a trobar-se malament després del part i va morir hores després.
Sarai patia una diabetis de tipus 1, però no tenia cap altra patologia prèvia que fes témer per la seva vida. Immediatament després de donar a llum va afirmar que estava malament. El diagnòstic va arribar 24 hores després, quan ja era massa tard, i aquesta mare va morir.
Sarai tenia una anèmia greu que va requerir dues transfusions de sang, però ni així van aconseguir salvar-li la vida. La família està devastada i ha emprès accions legals perquè es dirimeixin les responsabilitats. Avui han explicat el seu cas davant de les càmeres d'Antena 3, molt afectats.
Denuncien irregularitats
Sarai s'enfrontava al tercer part, i tots els anteriors s'havien desenvolupat amb total normalitat i sense complicacions. Aquesta vegada, però, «des de després de donar a llum ella deia que no se sentia bé i que no era normal». Així ho explica Paola Martínez, l'advocada de la família.
«El que ens crida l'atenció és que no la van atendre, va estar totalment desatesa i finalment va morir», afegeix. A més denuncien que després del que va passar el centre mèdic no va oferir cap explicació a la família. «Quant val la vida d'un pacient a la Clínica Quirón de Màlaga», pregunta.
La família denuncia una manca de coordinació i atenció, i un retard en el diagnòstic, que van resultar fatals. El cas està en mans del jutjat d'instrucció número 13 de Màlaga. S'ha realitzat una autòpsia, però estan a l'espera de les mostres al laboratori per conèixer les conclusions definitives.
Pendents dels resultats de l'autòpsia
Els resultats preliminars de l'autòpsia no determinen la causa de la mort. El jutjat ha ordenat analitzar les mostres en un laboratori, i ha suggerit a la família endarrerir la incineració del cos per si calgués una segona autòpsia. La família està vivint amb molta angoixa tot el procés.
Per la seva banda, el centre ha mostrat el seu condol a la família i s'ha acollit a la llei de protecció de dades per no donar-ne més informació. S'han limitat a assegurar que van seguir els protocols establerts rigorosament. Afirmen que estan pendents dels resultats de l'autòpsia i les autoritats competents.
Les dues filles grans i el nadó nounat han quedat a càrrec del seu pare i parella de Sarai. Està comptant amb la inestimable ajuda de Rafi, mare de Sarai i àvia dels nens. Rafi recorda plorant l'últim cop que va parlar amb ella: «Em va trucar i em va dir que estava millor, que ja no tenia febre».
Lluitaran fins al final
Rafi va parlar amb la seva filla a les 12 del migdia, quan li posarien la segona transfusió de sang. A les cinc de la tarda, el seu gendre Antonio la va trucar per donar-li la tràgica notícia. «Des de llavors tot ha estat un calvari, és una cosa que no li desitjo a ningú», explicava entre sanglots.
Segons Antonio, «a l'hospital no ens diuen res, i fins i tot hem hagut d'omplir un paper perquè ens atengui el director en cap». Defineix com a «surrealista» la situació i promet «lluitar fins al final perquè ella tingui el descans que mereix». La seva intenció és que això no torni a passar a ningú.
«Nosaltres tenim els informes i sabem que l'hemoglobina va baixar, fruit de l'anèmia, però no ens donen la causa de la mort», explica Antonio. Segons explica, «a les cinc menys vint li dona un atac de tos molt fort i va prémer el botó de les infermeres. Li posen oxigen i se l'emporten a baix».
Al cap d'una hora li van dir que havia mort per aturada cardíaca abans d'entrar a l'UCI. Van intentar reanimar-la durant 44 minuts, però no ho van aconseguir. Ara la família de Sarai tracta de bregar amb el dolor i mantenir-se forts per seguir endavant amb el seu afany de saber la veritat.