Abdelbaki Es Satty podria haver estat el confident B-O5 de la Guàrdia Civil

Una investigació periodística constata que podia ser ell qui hagués delatat els detinguts en l’operació Xacal

Abdelbaki es-Satty, l'imam de Ripoll, en una imatge d'arxiu.
Abdelbaki es-Satty, l'imam de Ripoll, en una imatge d'arxiu. | CatalunyaDiari.cat

Ja fa més d'un any dels atemptats de Barcelona i el suposat cervell de l'operació, Abdelbaki Es Satty, encara és tota una incògnita. Durant aquests mesos, s'ha donat a conèixer que l'eximam de Ripoll havia estat confident del CNI i la policia espanyola, que havia estat a presó per tràfic de drogues o que havia tingut relació amb altres trames terroristes.

Ara, una investigació periodística realitzada pel portal The Intercept i titulada 'El camí a la Rambla' identifica Es Satty com el possible confident E-O5 de la Guàrdia Civil. Aquesta hipòtesi sorgeix d'uns informes judicials de l'Operació Xacal, una operació antiterrorista en la qual l'any 2006 van ser encausades vint persones per reclutar i adoctrinar terroristes.

Van intervenir el mòbil d'Es Satty

Una de les figures claus de l'Operació Xacal era Mohammed Mrabet, fundador de la mesquita Al Furkan de Vilanova i la Geltrú on Es Satty va exercir d'imam durant un temps. De fet, la relació entre tots dos era molt estreta i, fins i tot, van arribar a compartir pis a la capital del Garraf amb una tercera persona. Aquesta era Billal Belgacem, a qui també se l'havia relacionat amb uns bombardejos al Marroc pocs anys abans.

La relació de l'eximam de Ripoll tenia amb Mrabet i Belgacem va fer que la Policia Nacional li intervingués el telèfon mòbil. Segons consta en els informes, Es Satty hauria participat en múltiples reunions del grup, a les seves residències particulars i a la mesquita, on, fins i tot, hauria liderat algunes d'aquestes trobades de forma ocasional.

Hauria delatat diverses persones

Finalment, l'any 2009, Mrabet i quatre persones més van ser condemnades per terrorisme, entre els quals no hi era Es Satty després que la Guàrdia Civil l'exclogués de la xarxa gihadista malgrat que tres dels imputats el reconeguessin i l'acusessin al mateix nivell a la cèl·lula que Mrabet.

Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista del 17A
Abdelbaki Es Satty, imam de Ripoll i líder de la cèl·lula terrorista del 17A | Cedida

 

Però, pel que sembla, la Benemèrita tenia un motiu per excloure. I és que els documents judicials als quals ha accedit The Intercept suggereixen que l'eximam de Ripoll podria ser el confident B-O5 de la Guàrdia Civil, un testimoni clau durant el judici de l'Operació Xacal. B-O5 és presentat com una persona propera a Mrabet, un «bon amic» de Belgacem, amb relació directa amb el grup de Vilanova i que havia participat en les diferents reunions que havien organitzat.

A més, durant el judici, B-O5 va reconèixer que havia estat pressionat per la Guàrdia Civil i que li havien pagat diners per identificar els sospitosos i donar el seu testimoni. Ja cap al final dels documents, Es Satty és a l'única persona a qui li fan un informe específic, on la Guàrdia Civil va negar que, malgrat tenir relació directa amb els imputats, no havien descobert que tingués cap relació amb el reclutament i adoctrinament de terroristes.


Comentaris

envia el comentari