Set detinguts per extorsió a un inversor immobiliari durant gairebé dos anys al Vallès

Els arrestats, que formaven part d’una organització criminal dedicada al cultiu i a la venda de marihuana, volien que la víctima els pagués un deute de 39.000 euros

Vallès
Set detinguts per extorquir un inversor immobiliari durant gairebé dos anys al Vallès Oriental | Mossos d'Esquadra

Diversos agents de la Divisió d’Investigació Criminal dels Mossos d’Esquadrahan detingut un total de set persones com a presumptes autores d’un delicte d’extorsió perpetuat durant gairebé dos anys. La víctima era un inversor immobiliari que havia contret un deute amb els arrestats que ascendia fins als 39.000 euros, i gràcies a la investigació duta a terme per la policia catalana, els agents van posar de manifest que els detinguts també eren autors dels delictes de pertinença a una organització criminal, de detenció il·legal, tinença d’armes i explosius.

No només això, sinó que a més els arrestats —que són homes de nacionalitat albanesa i espanyola i d’edats compreses entre els 28 i els 63 anys— es dedicaven al cultiu i a la venda de marihuana en dues cases de Canovelles, una població del Vallès Oriental, motiu pel qual també han estat acusats d’un delicte de defraudació de fluid elèctric i contra la salut pública.

El soci el va convèncer de demanar diners a uns coneguts

L’origen de l’operació es remunta a principis de gener, quan un home va denunciar davant els Mossos d’Esquadra que era víctima d’una extorsió des de feia gairebé dos anys —motiu pel qual es va fer càrrec de la investigació la Unitat Central de Segrestos i Extorsions de la DIC—. Els autors, que formaven part d’un grup procedent de l’Est d’Europa, van amenaçar i agredir físicament la víctima en reiterades ocasions, arran un deute econòmic que havia contret feia mesos i que ascendia fins a la xifra de 39.000 euros.

Tal com va explicar l’home, el qual es dedica a realitzar inversions i compravenda d’immobles, a finals del 2017 va acordar adquirir unes places de pàrquing juntament amb un soci amb qui ja havia realitzat diverses transaccions amb anterioritat. Com que no disposaven de diners suficients, el soci va convèncer la víctima de demanar un préstec a uns coneguts seus.

El deute va augmentar fins als 170.000 euros

vallès
Tots els detinguts formaven part d'una organització criminal | Mossos d'Esquadra

Malauradament, el negoci no va sortir com esperaven, i malgrat que el denunciant comptava amb recursos suficients per afrontar el deute, el seu soci va confessar que ell no tenia diners i que era millor que s’amaguessin, o acabarien matant-los a tots dos. Tan sols uns dies després, la víctima va rebre les primeres intimidacions i amenaces, i els autors no només li reclamaven els 39.000 euros del préstec, sinó també 10.000 euros com a penalització.

L’home va satisfer part dels diners que els detinguts li sol·licitaven, però això no era suficient, ja que les reclamacions de deute van augmentar fins als 170.000 euros. De res va servir que la víctima arribés a hipotecar la casa d’algun familiar, ja que les amenaces de mort, les intimidacions amb armes de foc i —fins i tot— les agressions físiques es van convertir en una constant a la vida de l’home.

El grup es dedicava al cultiu i venda de marihuana

Arran la investigació, els Mossos van poder identificar a la persona que directament hauria prestat els diners, un home albanès, així com a la resta d'homes que havien participat en les amenaces i les agressions. Gràcies a les indagacions policials, es va concloure que tots ells formaven part d'una organització criminal, que, entre altres delictes, es dedicava al cultiu, exportació i venda de marihuana.

La banda estava perfectament estructurada i integrada per vuit persones, cadascuna d'elles tenia un rol assignat. El grup disposava de dues cases a Canovelles, on havien instal·lat tot l'equip necessari per al cultiu interior de marihuana, el qual tenia un alt nivell de sofisticació i tecnologia i estava connectat de forma il·lícita a la xarxa elèctrica.

El 17 d’abril van detenir set dels autors

vallès
Els investigadors van intervenir 2 armes de foc curtes, 25.000 euros en metàl·lic, armes blanques i vehicles d'alta gamma | Mossos d'Esquadra

 

Davant aquests fets i l'imminent risc contra la integritat de la víctima, el 17 d'abril es va establir un dispositiu policial que va permetre detenir set dels integrants de l'organització delictiva, i imputar un vuitè.

El mateix dia es va realitzar l'entrada i escorcoll en cinc dels domicilis dels detinguts, a les localitats de Barcelona, Sant Cugat del Vallès, Canovelles i Pont d'Armentera. Els investigadors van intervenir, entre altres objectes i documentació rellevant, dues armes de foc curtes, 25.000 euros en metàl·lic, armes blanques i cinc vehicles d'alta gamma.

El jutge va decretar presó per a un dels arrestats

A més, l'operatiu va permetre desmantellar les dues plantacions de marihuana de l'organització, on els policies van intervenir més de 2.000 plantes, 20 quilograms de marihuana processada i preparada per ser venuda i tots els instruments per al seu cultiu i distribució.

Els arrestats van passar a disposició judicial el 19 d'abril. El magistrat va decretar presó provisional per a un dels principals investigats i la resta va quedar en llibertat amb càrrecs amb ordres de prohibició d'apropament i comunicació amb la víctima i la seva família. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions.


Comentaris

envia el comentari