Fotomuntatge d'un plat de fideus i un equip de metges a una sala d'operacions.

Els 3 símptomes que va patir el jove que va perdre les dues cames per menjar fideus

El menjar havia estat comprat en un restaurant el dia anterior

És tan important l'estricte control que existeix a l'hora de comercialitzar un producte alimentari com la seva conservació correcta. A moltes llars es cometen errors amb certs aliments que podrien portar-nos a una intoxicació.

En la majoria dels casos, aquesta intoxicació no va més enllà d'un malestar digestiu, però altres vegades les conseqüències poden ser molt greus. Això és el que li va passar a un jove de 19 anys a qui van haver d'amputar les dues cames després de menjar-se uns fideus.

Els símptomes que van fer saltar totes les alarmes

Els fets van tenir lloc fa uns mesos a la ciutat de Boston, als Estats Units. Un jove va decidir menjar-se uns fideus que el seu company de pis havia comprat el dia anterior en un restaurant. Concretament, les sobres eren arròs, pollastre i uns fideus xinesos tipus tallarines coneguts com 'lo mein'.

El fet que el seu amic acabés vomitant el menjar no li va fer pensar que aquest pogués estar en mal estat. Tot i això, hores després de la ingesta va començar a experimentar una sèrie de símptomes que el van portar a urgències.

Imatge d'un home amb mal de panxa.
Després de menjar-se els fideus va començar a vomitar. | Getty Images

 

Poc temps després d'haver menjat les sobres, el jove va començar a patir dolor abdominal i nàusees. Després d'això, la cosa va començar a empitjorar progressivament amb els tres símptomes que van incrementar el seu malestar: vòmits, calfreds i sensació de debilitat.

El jove es negava a acudir a urgències tot i presentar dificultat per respirar, rigidesa al coll i visió borrosa. 15 hores després d'haver-se menjat el menjar contaminat, unes taques morades li van començar a aparèixer a la pell. Va ser llavors quan el seu amic va decidir portar-lo a l'hospital d'urgències.

El seu cas ara ha corregut com la pólvora i s'ha fet viral després d'un vídeo publicat a YouTube on s'expliquen els fets.

El jove tenia una infecció causada per un bacteri

Un cop a l'hospital, els símptomes van començar a reproduir-se a gran velocitat, estava pàl·lid i desorientat. Va començar a hiperventilar i la seva pell va començar a posar-se blavosa a causa de la falta d'oxigen a la sang. Ràpidament, va ser traslladat en helicòpter a l'Hospital General de Massachusetts, on va ser diagnosticat.

Els metges van determinar que el jove patia una infecció causada pel bacteri Neisseria meningitidis, conegut comunament per meningococ. Aquesta infecció li va provocar un color porpra a la pell fulminant que va desembocar en una necrosi als braços i a les cames. Per salvar-li la vida van haver d'amputar-li les extremitats per sota dels genolls i alguns dits de les mans.

Imatge del bacteri Neisseria meningitidis.
El jove va patir una infecció causada pel bacteri Neisseria meningitidis. | Twitter (@aev_vacunas)

 

Actualment és recomanable l'administració de la vacuna contra el meningococ, al nostre país s'administra els primers mesos de la infància. Normalment són tres dosis, però els metges van descobrir que el jove només en tenia una.

Això explicaria l'agreujament de la seva salut davant dels símptomes que va experimentar el seu amic, molt més lleus. Aquest cas s'ha catalogat d'estrany perquè la Neisseria meningitidis no sol trobar-se present al menjar. El contagi és a través de la saliva o per les secrecions respiratòries.

Amb el menjar no es juga

Tot i que aquest bacteri no es troba als aliments, n'hi ha d'altres que podrien fer-nos passar una mala estona. Al nostre país les infeccions més comunes són per salmonel·losi o listeriosi. Però l'OMS adverteix que unes 5000 persones moren cada any per menjar aliments contaminats.

Imatge d'una dona amb mal de panxa.
És recomanable conservar adequadament els aliments per evitar problemes digestius. | Canva
 

Per això és de vital importància vigilar la manera com conservem els nostres aliments, així com la seva neteja i manipulació. Si ingerim un àpat que ens ha assegut malament, el recomanable és rebutjar-lo i no guardar-lo. En cas contrari, les conseqüències sobre la nostra salut poden ser fins i tot mortals.

El 2008 un estudiant belga va perdre la vida després de menjar uns espaguetis amb tomàquet que tenia a la seva cuina a temperatura ambient durant cinc dies. Un error fatal que podria haver evitat i que ara, tristament, serveix d'exemple per saber què hem de fer i què no ens hem de dur a la boca.