IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

🚑 Frenada de la pandèmia a Catalunya amb una forta baixada del risc de rebrot

Gran simulacre d'accident aeri a l'Aeroport del Prat

S'ha simulat un accident amb 10 morts i 28 ferits | Hi han participat gairebé 300 persones dels cossos d'emergències i seguretat de la Generalitat de Catalunya i d'AENA

Agents dels Mossos d'Esquadra durant el simulacre a l'Aeroport del Prat.
Agents dels Mossos d'Esquadra durant el simulacre a l'Aeroport del Prat. | CatalunyaDiari.cat

Aquest matí, 17 de maig, l'Aeroport del Prat ha realitzat un simulacre de gran nivell —amb uns 300 efectius d'emergències— juntament amb Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i tots els cossos d'emergència. L'objectiu era posar a prova la resposta coordinada de tots els organismes i cossos implicats i reduir al màxim les conseqüències davant el cas d'una emergència real en un accident d'aquestes característiques. S'ha simulat un accident d'un avió on hi ha perdut la vida deu persones. Ha servit per provar el Pla d'Emergències Aeronàutiques de Catalunya AEROCAT, que Protecció Civil ha activat durant el simulacre. S'ha posat a prova per primer cop en un simulacre la figura de la persona de contacte amb les víctimes i els seus familiars (PECO) i el funcionament del Centre d'atenció a familiars (CAF) per l'atenció dels afectats i els seus familiars sota la coordinació de Protecció Civil de la Generalitat.

Un simulacre amb 10 persones mortes i 28 ferits

L'accident simulat s'ha produït durant l'aproximació a l'aeroport d'un vol amb destí Barcelona, quan ha fallat el motor esquerre, l'aeronau ha virat i impactat a la platja d'El Prat de Llobregat provocant la mort de 10 persones, 28 ferits; 6 d'ells molt greus, 6 greus i 16 il·lesos. A l'avió simulat hi viatjaven 38 passatgers i 5 tripulants.

La Torre de Control, en detectar visualment l'accident, ha activat l'alarma i ha realitzat els avisos als diferents organismes. L'aeroport ha establert el Puesto de Mando Principal (PMP) i el Comitè de Crisis previst en el Pla d'Autoprotecció i dirigit per la directora de l'Aeroport de Barcelona-El Prat. Aquest comitè està integrat per responsables i directius de diferents departaments d'Aena, de la companyia aèria accidentada, de l'agent Handling i de les forces i cossos de seguretat destinats a l'aeroport.

Efectius del SEM a la pista d'aterratge de l'Aeroport del Prat on s'ha fet el simulacre aquest matí.
Efectius del SEM a la pista d'aterratge de l'Aeroport del Prat on s'ha fet el simulacre aquest matí. | CatalunyaDiari.cat

 

Qui ha fet què?

Protecció Civil de la Generalitat ha activat el Pla AEROCAT i ha convocat el Comitè Tècnic de l'AEROCAT a la Sala de Crisi de l'Aeroport. El Comitè tècnic, presidit pel director general de Protecció Civil i codirigit amb la directora de l'aeroport, ha coordinat l'emergència i les actuacions, incloent-hi els serveis aeroportuaris. A més, el CECAT ha gestionat de forma unificada els diferents llistats d'afectats disponibles, passatgers, ferits i familiars, que han anat arribant a través del servei responsable en cada cas.

Un cop els cossos d'emergència han rebut l'avís de l'accident, s'han desplaçat al lloc. Així, els Bombers de l'Aeroport i sis dotacions dels Bombers de la Generalitat (dos vehicles de comandament, el Punt de Trànsit i tres vehicles d'aigua) s'han activat en un primer moment. S'ha constituït el PMA (Punt de comandament avançat dels serveis aeroportuaris), i posteriorment el Centre de Comandament Avançat (CCA). Els Bombers han treballat en les tasques d'extinció de l'aeronau, i en la recerca i salvament dels possibles ferits.

Els Mossos d'Esquadra han participat en l'exercici amb 117 efectius de diferents unitats de la Regió Policial Metropolitana Sud i dels serveis centrals. Entre altres tasques, han dirigit el dispositiu policial, el control d'accessos i ordre públic, i han dut a terme la investigació de les causes de l'accident, i la gestió dels cadàvers i restes, en constant coordinació amb metges forenses i jutjats.

Bombers de l'Aerport del Prat, durant el simulacre.
Bombers de l'Aerport del Prat, durant el simulacre. | CatalunyaDiari.cat

 

El Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable de l'assistència sanitària als ferits. Després d'una valoració inicial global de l'escenari, han creat l'Àrea Sanitària i s'han definit els espais físics per zones segons la gravetat dels ferits. S'ha fet rodes d'evacuació, on s'ha valorat, categoritzat i s'ha donat la primera assistència als ferits, alhora que s'ha fet la detecció dels pacients que requerien trasllat immediat a l'hospital per a rebre tractament quirúrgic. El SEM ha realitzat la llista definitiva dels ferits, acordada amb els diferents comandaments i amb el suport de tots els operatius. El SEM ha destinat al simulacre tretze unitats, així com, la intervenció de professionals de la Central de Coordinació i l'equip de psicòlegs del SEM.

Un cop s'ha tingut notícia de l'accident s'ha avisat al jutge de guàrdia, qui ha activat el protocol medicoforense i policial per a successos de víctimes múltiples. Per part de l'Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) del Departament de Justícia han intervingut onze metges forenses i cinc tècnics especialistes en patologia forense formant part dels equips d'identificació de víctimes conjuntament amb efectius de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d'Esquadra. Han realitzat aixecaments dels cadàvers de les víctimes i autòpsies medicolegals i en l'obtenció de dades antemortem amb l'ajuda dels familiars per a contrastar la identitat de les víctimes. En el lloc de l'accident, Protecció Civil de la Generalitat ha mobilitzat la Unitat Mòbil de Protecció Civil per actuar com a Centre de Comandament Avançat (CCA). El CECAT de Protecció Civil de la Generalitat ha actuat com a centre coordinador de l'emergència seguint el previst al pla AEROCAT en especial gestionant les diferents informacions i els llistats d'afectats.

En el simulacre han intervingut, a més, d'AENA Aeroport de Barcelona-El Prat i Protecció Civil de la Generalitat, la Subdelegación del Gobierno en Barcelona, l'Ajuntament del Prat de Llobregat, Mossos d'Esquadra, Bombers de la Generalitat, SEM, Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, Agents Rurals, Col·legi Oficial de Treball Social de Catalunya, Creu Roja, Guàrdia Civil, Cos Nacional de Policia, TMB i altres organismes


Comentaris

envia el comentari