Els Mossos van seguir el germà de Younes Abouyaaqoub per evitar un nou atemptat

La policia va veure com Hicham Abouyaaqoub i dos amics seus compraven una disfressa de policia en una botiga de Vic, fet que va fer encendres totes les alarmes

Imatge del Younes, mentre estava en cerca i captura per part dels Mossos.
Imatge de Younes, mentre estava en cerca i captura per part dels Mossos. | CatalunyaDiari.cat

Faltaven pocs dies per la celebració del mig any dels atemptats de Barcelona i Cambrils quan els Mossos d'Esquadra van haver d'activar totes les seves unitats per vigilar un dels germans de Younes Abouyaaqoub, Hicham. La policia catalana seguia el germà del conductor de la Rambla -i germà d'un dels terroristes morts abatuts a Cambrils, Houssaine— quan, el 2 de febrer, junt amb dues altres persones —Mustapha C i Ana EM—, van entrar en una botiga de disfresses i petards de Vic. Havien vingut amb cotxe des de Ripoll, s'havien aturat davant de la botiga i hi van entrar.

En sortir-ne portaven una bossa que no tenien en entrar-hi. Els agents de la brigada d'Informació dels Mossos encarregats de vigilar Hicham Abouyaaqoub van accedir a l'establiment a preguntar a una de les responsables de la botiga per saber què havien comprat els tres joves. La dona els hi va explicar que els tres joves havien comprat una disfressa de policia. El vestit que simulava ser de policia també incorporava una armilla semblant a la que fan servir els policies com antibales. Al voltant d'un quart de nou del vespre els tres joves van sortir de la botiga i van marxar altre cop cap a Ripoll.

La «sorprenent» compra del germà dels dos assassins

«No cal dir que aquest fet va resultar especialment sorprenent per als investigadors, sent tan recents els atemptats de Barcelona i Cambrils, on van morir diversos dels seus amics o fins i tot dos germans d'Hicham Abouyaaqoub», relata l'informe que els responsables de la Comissaria General d'Informació van fer arribat al jutge de l'Audiència Nacional que porta la investigació dels atemptats del 17 d'agost i que ara s'inclou en el sumari del cas.

Imatge d'Abouyaaqouab Aalla i Hichamy fabricant els cinturons
Imatge d'Abouyaaqouab, Aalla i Hichamy fabricant els cinturons | Cedida CME

 

Els Mossos van creure que la compra d'aquell vestit simulat de policia podria ser fet servir per algun tipus de delicte i va ser llavors quan van activar un seguiment i vigilància més intens sobre els tres joves i van avisar al jutge que porta el cas.

Des del 2 de febrer i fins al 17 de febrer, els Mossos van mantenir actiu un operatiu per vigilar el germà de Younes i Houssaine després que ell, amb la compra de la disfressa de policia, havia fet saltar totes les alarmes antiterroristes. S'acostaven els sis mesos de l'atemptat i Osona i el Ripollès vivien aquelles dates les festes de Carnaval, amb molta afluència de gent. Els Mossos van seguir en tot moment els tres, sobretot, Hicham Abouyaaqoub, per prevenir un possible atemptat o interceptar si es disposaven a preparar-lo. Els policies van vigilar nit i dia les cases dels tres joves i els seguien quan sortien de casa seva.

Evitar un atemptat durant els carnavals del Ripollès

El diumenge 11 de febrer, quan en municipis propers a Ripoll es celebrava Carnaval, els investigadors van seguir a Hicham Abouyaaqoub i al seu amic d'ençà que van sortir de casa seva. Van anar a un bar de Ripoll i més tard van tornar a casa. Segons es detalla en l'informe d'Informació, no es va detectar res rellevant. Va ser el dissabte 17 de febrer, el dia que se celebrava el carnaval a Ripoll i que feia sis mesos de l'atemptat de Barcelona, que Abouyaaqoub i els altres dos investigats van passar-se part de la tarda en un bar d'aquest municipi.

Imatge d'un dels terroristes, amb una de les furgonetes llogades, al peatge de Cambrils
Imatge d'un dels terroristes, amb una de les furgonetes llogades, al peatge de Cambrils | Cedida

 

Entraven i sortien, fins i tot van agafar el cotxe en diverses ocasions i feien tombs pel poble «sense massa sentit», segons detallen els agents encarregats de fer-ne el seguiment. Es tractava de desplaçaments a poca velocitat un fet que va fer pensar als Mossos que eren mesures de contra-vigilància que van activar els joves en sentir-se observats pels Mossos.

Els Mossos no els van veure preparar cap atac terrorista

Es va decidir deixar de seguir als tres joves perquè no es va observar cap actitud sospitosa relacionada amb el terrorisme gihadista. «En cap moment es va observar als investigats disfressats de policies ni realitzant cap il·lícit penal o acte preparatori i es desconeix el motiu pel qual van adquirir les disfresses de policia o si aquests seran utilitzades en un futur», conclou l'informe de la Comissaria General d'Informació que va ser enviada al jutge Andreu quan es van decidir suspendre els seguiments exhaustius als tres joves de Ripoll. Els Mossos encara tenen sota vigilància el germà de l'assassí de la Rambla i d'un dels atacants de Cambrils.


Comentaris

envia el comentari