El gihadista que va sobreviure a Alcanar diu que volia «ajudar» els seus amics

RAC 1 ha difós la declaració de Mohamed Houli Chemial, membre de la cèl·lula gihadista del 17-A i únic supervivent de l'explosió que va tenir lloc al Montsià

Mohamed Houli Chemlal, detingut per la Guàrdia Civil, quan va ser posat a diposició de l'AN.
Mohamed Houli Chemlal, detingut per la Guàrdia Civil, quan va ser posat a disposició de l'Audiència Nacional | CatalunyaDiari.cat

Un nou relat del sumari del cas dels atemptats del 17 i 18 d’agost de 2017 a Barcelona i Cambrils ha sortit a la llum. Aquesta setmana, el periodista i escriptor Carlos Quílez ha dut al programa ‘No ho sé’, de RAC 1, el testimoni de Mohamed Houli Chemial, el gihadista i únic supervivent de l’explosió, el 16 d'agost de l'any passat, al polvorí d'Alcanar.

Per primer cop, s’ha pogut sentir la veu i el relat d’un dels terroristes que el passat estiu van intentar, sense èxit, atemptar contra la Sagrada Família i d’altres objectius emblemàtics del nostre país. L’explosió al Montsià va precipitar els esdeveniments i va forçar els gihadistes a unes accions improvisades i desesperades que, malauradament, van commocionar el conjunt de la ciutadania, provocant fins a setze morts i centenars de persones ferides.

 

L'imam de Ripoll els parlava de martiri

Houli, en la seva declaració, afirma que Abdelbaki es Satty, l’imam de Ripoll i cap dels terroristes, justificava tota mena d’accions terroristes, parlant als seus deixebles de martiri, de bé. «Ens deia que estava bé fer-ho, però també que ho podíem fer contra monuments i coses així. Ens reuníem cada setmana, dues o tres vegades. Ens vèiem a Ripoll, pel poble, al carrer», explica el supervivent.

El terrorista ha revelat que, durant les trobades amb es Satty, xerraven sobre atacar temples i monuments, emprant «explosius, ganivets i atropellant amb cotxes», relata. «Sí (que parlàvem d’atemptar), però no significa que estiguéssim a favor d’això», ha remarcat.

Les bombones de butà que els terroristes tenien a al polvorí d'Alcanar.
Les bombones de butà que els terroristes tenien al polvorí d'Alcanar | TarragonaDigital

 

Houli: «Eren els meus amics, ho vaig fer per ajudar-los»

Segons el mateix terrorista, ningú va obligar-lo a formar part del grup i, tot plegat, ho va fer forma voluntària, per donar un cop de mà als seus amics. «Feia dos mesos que sabia el que volien fer. Eren els meus amics, i vaig anar amb ells per ajudar-los». Houli, amb aquestes paraules, contradiu la seva pròpia declaració, quan va afirmar que va unir-se a la cèl·lula «per por» a unes amenaces que ell mateix no va voler desvelar.

Arran de l’explosió del Montsià, on els gihadistes preparaven tota mena d’artefactes per atemptar contra punts neuràlgics del país, tot va anar molt de pressa i, segons Houli, ell no estava al corrent de les noves directrius, de les últimes decisions que es van prendre. «No havíem parlat de llogar furgonetes. Jo havia de ser a la casa d’Alcanar fins que tot s’acabés. No sé quant de temps», explica.

Tal com s’extreu del seu relat, Houli Chemial era una peça activa dins de la cèl·lula terrorista, arribant a preparar les armilles fictícies que van dur els diversos terroristes i fabricant bombes que havien de causar el dany més gran possible. Ara mateix, Mohamed Houli Chemial és a la presó de Navalcarnero, a Madrid, juntament amb Mohamed Alla i Driss Oukabir.


Comentaris

envia el comentari