El TS denega el permís per fer campanya a Sànchez, Rull i Turull

Els tres candidats havien demanat facilitats per poder gravar esports, concedir entrevistes o donar mítings

Josep Rull i Jorti Turull no gaudiran de permisos del Suprem per fer campanya
Josep Rull i Jordi Turull no gaudiran de permisos del Suprem per fer campanya | CEDIDA

El Tribunal Suprem (TS) ha denegat el permís sol·licitat per Josep Rull, Jordi Turull i Jordi Sànchez, per poder participar en la campanya electoral del 28-A. Els tres havien demanat facilitats per participar de forma activa, com permisos per poder sortir i gravar esports electorals, concedir entrevistes o oferir rodes de premsa. 

Els magistrats recorden que es van presentar a les eleccions quan ja estant privats de llibertat i enmig d'un judici i que això no els «impossibilita» de ser escollits. Sobre la petició de fer campanya als descansos, remarca que els recessos «formen part de l'acte del judici» i que han de servir per descansar. Alerten que, si ho permetessin, «s'alteraria» la custòdia de l'edifici convertint el tribunal «en una administració electoral paral·lela» respecte a uns candidats concrets. La fiscalia també s'havia oposat a la petició.

Els permisos extraordinaris, només per mort, malaltia greu o naixement

El tribunal recorda que la Llei general penitenciària preveu aquests permisos extraordinaris davant d'un fet que afecti un familiar de l'intern, com una mort, malaltia greu o naixement, i que, fora d'aquesta previsió, només es permet per «importants i comprovats motius», però amb «excepcionalitat». 

  

Així, la sala considera que la condició de candidats a les eleccions de tots tres «no és un esdeveniment inesperat i extraordinari», sinó que és una «decisió lliure i voluntària» que prenen ja en situació de presó provisional. Segons el tribunal, «van poder preveure les restriccions» que la situació de presó implicava per a l'activitat relacionada amb la campanya electoral.

Els presos durant la primera vista del judici de l'1-O
El tribunal considera que els presos catalans s'han proclamat candidats coneixent les limitacions que comportava | CatalunyaDiari.cat

 

«La proclamació com a candidat d'una persona privada de llibertat, quan aquesta restricció no és sobrevinguda, sinó preexistent, obliga al partit polític que ho decideix a acceptar la singularitat que aquest fet determina», conclou.

El tribunal assegura que ja està fent excepcions

La defensa demanava també que els tres candidats presos poguessin fer entrevistes i rodes de premsa o gravar espots electorals durant els recessos del judici i a l'inici de les sessions. En aquest sentit, el tribunal considera que «no és possible fragmentar el caràcter unitari» del judici, al que els processats estan subjectes de forma «integral». 

La sala també assegura que ja està fent una «interpretació flexible», ja que permet els acusats «tenir certs espais i moments de comunicació durant els recessos», perquè té «sentit» que puguin parlar amb els seus advocats, els quals «guarden una estretíssima relació amb el desenvolupament del judici».

S'han proclamat candidats quan ja estaven privats de llibertat

El tribunal coincideix amb la fiscalia que Sànchez, Turull i Rull s'han incorporat a les candidatures de JxCat quan ja estaven privats de llibertat i quan ja estaven «enmig d'un judici oral que se segueix celebrant». Tot i admetre que això elssuposa una «limitació evident» per a la seva participació en la campanya electoral«no suposa la impossibilitat de ser elegit, ni suposa una pèrdua o una alteració essencial de l'efectivitat del dret de participació democràtica dels qui comparteixen el projecte polític que defensen».

A més, remarquen que els processats no tenen «completament anul·lada la seva capacitat de dirigir-se al seu electorat» i que l'opció de ser elegits va lligada als altres integrants de la candidatura «que sí aborden plenament les activitats de campanya».

Els jutges també destaquen que el calendari de sessions ja definit per als pròxims dies preveu una interrupció de cinc dies –de dijous a dilluns que ve-, i que després ja només quedaran quatre jornades de campanya, tres d'ells amb sessions fixades.


Comentaris

envia el comentari