El Suprem demana 12.000€ de fiança als juristes querellats contra Rajoy i el TC

L'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils va demandar, a l'agost, 25 membres del Tribunal Constitucional i del govern del PP per impedir la investidura de Carles Puigdemont

Imatge del Tribunal Suprem
Imatge d'arxiu de la façana del Tribunal Suprem | Cedida

El Tribunal Suprem (TS) ha imposat una fiança de 12.000 euros abans d'admetre la demanda contra el Tribunal Constitucional (TC) i el govern de Rajoy feta per  l'Associació Atenes de Juristes pels Drets Civils. La Sala Segona del TS demana que l'organització ingressi aquesta quantitat abans de començar a estudiar la querella que van interposar el 22 d'agost,  com a garantia d'aquesta. L’alt tribunal també ha confirmat que Pablo Llarena serà el ponent de la causa.

Concretament, aquesta querella es va interposar contra 25 polítics i magistrats per impedir la investidura de Carles Puigdemont. L’Associació Atenes va presentar la querella al considerar il·legal l’actuació dels jutges del TC i d’alts càrrecs de l’anterior govern espanyol. L’entitat acusa els 25 demandats de dos delictes, un contra l’exercici dels drets civils i un altre de prevaricació. A la vegada, han obert un espai a la seva pàgina web perquè qui vulgui col·labori en el pagament de la fiança.

Acusen el TC i l'executiu de Rajoy de limitar els drets dels ciutadans

En la seva denuncia, els membres de l’associació argumenten que es va «elaborar un pla» per evitar la investidura del candidat «escollit democràticament», en concret Carles Puigdemont. Segons ells, el Constitucional i l’executiu espanyol van limitar el dret dels ciutadans a participar en els assumptes públics, directament o per mitjà de representants escollits en unes eleccions democràtiques.

L'expresident espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu
L'expresident espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

El grup de juristes també afirma en la seva demanda que ni les llistes de JxCat ni els resultats electorals van rebre cap impugnació per part de cap partit. Afegeixen que el Consell d’Estat va recomanar al govern no presentar un recurs i denuncien que el Tribunal Constitucional es va reunir de manera urgent només per establir mesures cautelars contra la investidura de Puigdemont.  

Possibles condemnes de fins a 20 anys d’inhabilitació

Si la querella continua endavant, els membres del govern Rajoy demandats estarien acusats d'haver comès un delicte com a funcionaris públics contra altres drets fonamentals pel qual podrien ser inhabilitats d'1 a 4 anys. El delicte de prevaricació afectaria només als jutges del TC, que podrien ser condemnats a pagar una multa de 12 a 24 mesos i la inhabilitació de 10 a 20 anys


Comentaris

envia el comentari