El Suprem multa amb 2.500 euros a Baños i Reguant per no respondre VOX

La Sala demana que s'investigui els dos exdiputats de la CUP per depurar possibles «responsabilitats penals»

Antonio Baños durant el judici al Tribunal Suprem
Antonio Baños durant el judici al Tribunal Supremes va negar a respondre les preguntes de VOX | CatalunyaDiari.

El tribunal que jutja el procés independentista ha confirmat la multa de 2.500 euros que va imposar als exdiputats de la CUP Antonio Baños i Eulàlia Reguant per negar-se a contestar en el judici a l'acusació popular que exerceix Vox, que els havia proposat com a testimoni.

Multa contra Baños i Reguant per negar-se a contestar en un judici

La Sala del Tribunal Suprem que està jutjant dotze líders independentistes ha desestimat els recursos dels cupaires contra la sanció imposada a cadascun d'ells per saltar-se l'obligatorietat que tenen els testimonis de contestar totes les preguntes formulades per qualsevol de les parts. Els magistrats expliquen que les al·legacions dutes a terme per tots dos «frustrats testimonis» no aconsegueixen «desvirtuar» la decisió adoptada, perquè la Llei d'Enjudiciament Criminal (LECrim) no preveu «ni pot justificar la negativa d'un testimoni a respondre les preguntes d'una part processal en virtut de raons de discrepància ideològica».

Els fets van ocórrer el passat 27 de febrer, en la vuitena sessió del judici, quan Baños va ser convocat per declarar i va comunicar al tribunal que no volia contestar VOX «per dignitat democràtica i antifeixista». El president del tribunal, Manuel Marchena, va aclarir que «aquest dret» a no respondre només el tenen els acusats i que ningú anava a interpretar les seves afirmacions com una «adhesió en un partit polític contrari al seu ideari».

Antonio Baños i Eulàlia Reguant s'enfronten a un delicte de desobediència greu a l'autoritat
Antonio Baños i Eulàlia Reguant es van enfrontar a un delicte de desobediència greu a l'autoritat | 3/24

El magistrat a més li va advertir de les conseqüències penals que comportaria la seva conducta i li va oferir la fórmula alternativa que ell traslladés les preguntes de l'advocat de Vox Javier Ortega Smith, de tal manera que el testimoni contestaria directament al magistrat. Encara així, Baños va rebutjar aquesta possibilitat i va mantenir la seva decisió. El mateix va passar després amb Reguant, que va comunicar que, a més de demanar declarar en català –sol·licitud que va ser denegada–, s'oposava a contestar l'acusació popular per ser un partit «d'extrema dreta, masclista i xenòfob».

El tribunal explica que el més «rellevant» per al procés no són tant les preguntes de la part, que ja han passat el «filtre de la pertinència, necessitat i utilitat», com les contestacions del testimoni que són les que puguin «aportar elements que ajudin el tribunal a formar la seva convicció». D'altra banda, el tribunal ha acordat deduir testimoniatge i remetre'l al Jutjat de Guàrdia de Madrid per «depurar eventuals responsabilitats penals». Serà aquest jutge el que decideixi si obre una investigació.

Regidora de la CUP-Capgirem Carcelona, Eulàlia Reguant
La regidora de la CUP-Capgirem Carcelona, Eulàlia Reguant | CatalunyaDiari.cat

 

També et pot interessar...


Comentaris

envia el comentari