El Suprem es nega a tornar la fiança de 50.000 euros a Santi Vila perquè pugui pagar el judici

L'exconseller ha manifestat que l'assistència al judici està provocant una «disminució rellevant» dels seus ingressos

Santi Vila ha manifestat que està patint una situació econòmica complicada | Cedida

El tribunal que jutja l'1-O ha desestimat la petició de la defensa de l'exconseller Santi Vila que demanava que li retornessin la fiança de 50.000 euros que va aportar el novembre de 2017 per eludir la presó. Segons exposava l'exconseller, l'assistència al judici li està provocant una «disminució rellevant» dels seus ingressos deia que es trobava en situació econòmica «d'extrema necessitat».

En canvi, el tribunal considera que «no s'ha modificat el risc de sostracció a l'acció de la justícia» i que la fiança no es va fixar pensant no en els «efectes» que pugui tenir en el seu patrimoni sinó en les futures conseqüències que se'n derivin del judici. La fiscalia sol·licita per a ell 7 anys de presó per desobediència i malversació. 

Vila no va rebre diners de la caixa de resistència per pagar la fiança

A principis d'abril, el lletrat, Juan Segarra, va presentar un escrit al Suprem al·legant que li tornessin la fiança al seu representat pels perjudicis que li estava suposant haver d'anar presencialment a totes les sessions del judici. A diferència de la resta de fiances, Vila va pagar aquests diners amb recursos propis i no va rebre diners de la caixa de resistència. Així mateix, tampoc rep cap suport econòmic per cobrir les despeses derivades del judici

El seu lletrat, Juan Segarra, entén que estant cada dia al Suprem i a disposició del tribunal «ja no subsisteixen» els motius que en el seu dia van motivar la imposició de la fiança. En canvi, els magistrats argumenten que simplement es limita a complir el que el tribunal considera que és «l'expressió d'una càrrega processal: comparèixer personalment a les sessions del seu judici oral». 

El Suprem ha recordat Vila que la fiança no serveix per cobrir la seva pèrdua de patrimoni | Cedida

 

A més, recorden que l'objectiu de fixar una fiança abans d'un judici es va fer pensant en les futures conseqüències que es puguin derivar del procediment i no «en els efectes que pugui causar en el seu patrimoni». Els magistrats aprofiten per recordar que la quantitat que van fixar per a Vila és inferior a la d'altres acusats «en la mateixa situació personal». En el cas de Meritxell Borràs i Carles Mundó, el jutge Llarena va establir una fiança de 100.000 euros el desembre del 2017 per deixar-los en llibertat.   

Denuncia patir una situació econòmica complicada

A l'escrit, amb data de 3 d'abril, el lletrat recordava que l'exconseller viu habitualment a Barcelona i que per assistir al judici s'ha de desplaçar a Madrid i sufragar les «quantioses despeses» de desplaçament, allotjament i manutenció a la capital espanyola, així com les derivades de la seva defensa. I relata que ho fa «sense ajuda ni suport econòmic de cap mena». 

L'escrit també assenyalava que ha de ser presencialment a totes les sessions i això li està suposant una «disminució rellevant» dels «únics» ingressos econòmics que té, ja que apunta que pateix una «dràstica limitació de la seva activitat laboral». I que ha hagut de deixar de fer classes a la Universitat Ramon Llull i que ha vist reduïda «considerablement» la seva activitat a Aigües de Banyoles, on n'és el director. 


Comentaris

envia el comentari