El Tribunal Suprem confirma la suspensió dels diputats processats per rebel·lió

Els magistrats han desestimat els recursos presentats contra la decisió que va prendre el jutge Pablo Llarena
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras en una imatge d'arxiu | cedida

 

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dilluns la suspensió dels líders independentistes processats per rebel·lió, que encara mantenen els seus escons al Parlament de Catalunya. 

 

Després d'estudiar els recursos presentats per les defenses, la sala d'apel·lacions del TS els ha desestimat mantenint la suspensió de funcions públiques d'Oriol Junqueras, Jordi Turull, Raül Romeva i Jordi Sànchez. No han fet cas a l'argument de la defensa que deia que el terme «individus rebels» utilitzat per Llarena és més propi de bandes armades o terroristes.  

 

Els tres magistrats de la sala han mantingut la decisió que va prendre el jutge Llarena de privar de les funcions als diputats basant-se en l'article 384 bis i han volgut deixar clar que aquesta mesura no era discrecional sinó que compleix plenament amb el que dicta la llei. 

 

Suspensió motivada per la gravetat dels fets imputats 

 

A més de mostrar-se a favor de les accions preventives imposades pel jutge instructor, la Sala ha assegurat en la seva disposició sobre els fets imputats als 5 polítics catalans «la gravetat dels fets és evident» i que per tant «autoritzaria una motivació implícita».

 

Els tres jutges han negat en el seu escrit cap tipus de «reacció desproporcionada de l'Estat» i han posat de manifest que els jutjats són autors d'actes  "greus que pretenien, amb l'auxili de previsibles actes de violència, alterar els límits territorials no només d'Espanya sinó de la Unió Europea". 

Les defenses no han convençut a la Sala

 

Un dels arguments que esmentaven les defenses per evitar aquesta suspensió de funcions era la importància que dels drets suspesos. En el seu dictamen, d'avui el tribunal d'apel·lació reconeix aquesta importància però considera «proporcionada» la suspensió amb les accions que van dur a terme els recurrents.  

 

Han volgut recordar que és una mesura «limitada en el temps» i que no hi ha cap tipus «d'impediment processal» perquè altres membres de les llistes electorals ocupin els escons que deixen vacant els processats. 

 

Pel que fa al Parlament, els grups parlamentaris continuen sense confirmar si substituiran els diputats suspesos abans que es produeixi el proper ple al mes d'octubre.