Imatge de Calella de Palafrugell, que ha tancat una cala pel vessament de gasoil d'una barca que s'ha estavellat a les roques

Tanquen una cala a Catalunya pel vessament de gasoil d'una barca: què ha passat

Es retirarà dilluns que ve

L'Ajuntament de Palafrugell (Baix Empordà) ha tancat aquest dissabte la cala del Port de Malespina a Calella per vessament de gasoil. L'accident s'ha produït durant la nit, després que una llanxa s'estavellés a les roques pel temporal i el dipòsit comencés a perdre combustible.

El sergent de la Policia Local i tècnic de Protecció Civil, Santi Rueda, ha explicat que els bombers no han pogut buidar el dipòsit “pel mal estat de la barca”, però s'ha col·locat una barrera de contenció que evita que vagi al mar . La barca tampoc no es podrà retirar fins dilluns, quan millorin les condicions meteorològiques. El temporal, que ha afectat vuit embarcacions més a Calella i una a Llafranc, "es pot repetir" aquest dissabte a la nit.

Palafrugell ha hagut d'activar aquest dissabte al matí el Pla de Protecció Civil Municipal a Alerta per contaminació d'aigües marines, després que el temporal de la nit anterior arrossegués una desena de barques fins a la platja i una perdés el combustible a causa de limpacte. "El dipòsit té capacitat per uns cent litres, però no sabem quants n'ha perdut", ha explicat el sergent de la Policia Local i tècnic de Protecció Civil, Santi Rueda.

En detectar l'accident, l'Ajuntament s'ha posat en contacte amb el propietari de l'embarcació de nacionalitat francesa i també s'ha activat el cos de bombers que, segons informen fonts municipals, ha intentat buidar el dipòsit sense èxit. Per evitar que el combustible que resta a l'embarcació acabi a la mar, s'ha optat per col·locar una barrera de contenció. Es tracta d'un tub blanc que envolta la barca i “actua com una esponja”.

Es retirarà dilluns


La llanxa, que ha quedat atrapada al mig de les roques amb què ha impactat ja poca profunditat, tampoc es podrà retirar fins dilluns quan es desplaçarà un remolc per transportar-la. "Està en una zona on és difícil de treure perquè hi ha moltes roques i el mar encara està agitat", ha detallat Rueda, que ha afegit que "durant el cap de setmana es farà seguiment per si cal prendre alguna mesura extraordinària".

[WhatsAppGroup]7[/WhatsAppGroup]

La resta d'embarcacions afectades (vuit més a Calella de Palafrugell i una a Llafranc), segons han explicat fonts municipals, no han patit danys estructurals importants ni han deixat anar combustible. Algunes ja s'han retirat com és el cas de què ha quedat embarrancada a Llafranc. Per arrossegar-la ha calgut "una grua de grans dimensions" perquè "tenia una eslora important". A Calella, les que queden a la platja s'han lligat perquè no es moguin.