Tanquen parcialment el parc de Sant Martí de Barcelona per una contaminació del terra

L'Ajuntament ha detectat metalls pesants, hidrocarburs i pesticides en unes anàlisis que ha realitzat

Imatge d'arxiu del Parc de Sant Martí
Imatge d'arxiu del Parc de Sant Martí | Cedida

L'Ajuntament de Barcelona ha tancat de forma preventiva la zona de jocs infantil i l'hort urbà del parc de Sant Martí després de detectar metalls pesants, hidrocarburs i pesticides sota el terra. El conseller tècnic del districte, Marc Andreu, ha explicat que es canviarà el terra del parc infantil i s'analitzarà les fruites i verdures de l'hort per veure si han estat afectades per la contaminació.

Aquests materials trobats, que poden ser nocius per la salut si s'ingereixen o s'hi està exposat de forma prolongada, es troben a mig metre sota la superfície. La terra que hi ha en aquestes dues zones del parc va ser posada posteriorment, però des del consistori han preferit tancar-les preventivament mentre es realitzen més proves.

Una vintena d'anàlisis

Andreu ha explicat que això va sortir a la llum en fer una anàlisi del sòl abans de començar les obres de la nova zona d'esbarjo per a gossos. Els resultats van reflectir que hi havia un nivell de contaminació superior als llindars establers per usos urbans. L'Agencia de Residus de Catalunya va recomanar tancar aquesta part del parc i pensar en el futur del projecte. Aleshores van decidir fer una vintena de proves més a diferents llocs del parc, de les quals només les de la zona infantil i l'hort van tornar a donar positiu.

Pel que fa a la zona que estarà dedicada als gossos també es descontaminarà la terra i se n'afegirà de nova. Pel que fa a l'origen d'aquests productes encara es desconeix i mai s'hi havia realitzat aquest tipus de proves. Andreu ha explicat que el Parc de Sant Martí va ser construït abans dels Jocs Olímpics de 1992 i que la normativa que obliga a analitzar el terra en les actuacions urbanístiques és del 2005.


Comentaris

envia el comentari