rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

ARA MATEIX

Tercer dia consecutiu amb grans retards a Rodalies

Els taxistes de Barcelona mantenen la vaga a l'espera de més moviments de Foment

Les ofertes de l'executiu espanyol no han estat suficients per acontentar els conductors, mobilitzats des de dimecres passat | A la nit d'aquest dilluns han decidit en assemblea mantenir la vaga i l'acampada
Imatge dels taxistes de Barcelona a la Gran Via, on segueix l'acampada. | Guillem RS

 

Els taxistes han decidit mantenir la seva vaga aquest dilluns, en considerar que les ofertes del ministeri de Foment són «insuficients» per posar fi a les mobilitzacions iniciades la setmana passada. «El que hi ha ara mateix sobre la taula de negociació no és suficient per aixecar la vaga», han assegurat els portaveus d'Antaxi i Élitetaxi, Fernando del Molino i Alberto Álvarez.

 

Pel que fa al govern espanyol, sembla que Foment ha demanat més temps per «posar-se a treballar des de demà mateix» en articular una regulació que garanteixi la convivència dels taxis amb els VTC. La proposta dels manifestants passa perquè hi hagi un traspàs de les competències de regulació no només cap a les comunitats autònomes, sinó també cap als ajuntaments, una proposta que el ministre José Luis Ábalos s'ha compromès a analitzar. 

 

 

En el cas de Barcelona, els taxistes han acordat durant una assemblea celebrada aquest dilluns a la nit mantenir la vaga iniciada divendres, fins que no hi hagi una nova oferta de l'executiu socialista de Pedro Sánchez. Els taxistes es mostren esperançats sobre un acord en els pròxims dies, però tot dependrà de les reunions amb Foment. Tampoc volen haver d'esperar al setembre, tal com ha demanat Foment, i esperen que durant els propers dies el govern expliqui en ferm què proposa per acabar amb la crisi del taxi. 

 

També cal dir que en el cas de Tarragona, hi haurà serveis mínims, mentre que a Lleida els taxistes faran una marxa lenta per solidaritzar-se amb els seus companys. Finalment, a Girona els taxistes mantenen a l'aire una possible convocatòria de vaga. 

 

Acosten posicions

Si bé és cert que els taxistes mantindran la vaga perquè no han arribat a cap acord definitiu, ja han començat a acostar posicions i les diferències són cada vegada menors. Ábalos ha garantit una declaració institucional aquest divendres en el Consell de Ministres en favor de la proporcionalitat 1/30 —un vehicle de lloguer amb conductor Uber/Cabify per a cada 30 taxis normals— tal com els taxistes han demanant. Aquesta declaració haurà d'acabar desembocant en un decret llei que s'aprovarà al Consell de Ministres del pròxim 14 de setembre.

 

Tot i reconèixer que hi ha bona disponibilitat i ganes d'arribar a un acord, les associacions de taxistes prefereixen esperar a la Conferència Nacional del Transport que se celebrarà aquest dimecres i on compartiran taula representants del sector del taxi, de les VTC, representants de les comunitats autònomes i del ministeri. Per la seva banda, Élite sotmetrà la decisió de no desconvocar la vaga a l'assemblea.

 

Amenaces de tallar el port de Barcelona i la frontera

Cal recordar que per tal de ficar més pressió al Ministeri de Foment, les associacions de taxistes havien amenaçat aquest matí amb tallar la frontera entre Espanya i França, així com dur a terme accions similars al port de Barcelona. De moment, però, els taxistes no han volgut prémer més l'accelerador i es mantindrà l'acampada a Gran Via i passeig de Gràcia però no es preveu que tallin l'accés al Port.