rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

El TC anul·la les ajudes que garanteixen l'escolarització en castellà a Catalunya

Ha sortit a la llum aquest dimarts
Imatge d'arxiu | Laia Solanellas

 

El Tribunal Constitucional anul·la el sistema de la LOMCE per garantir l'escolarització en castellà. Així doncs, el TC ha tombat aquest dimarts, 20 de febrer, les ajudes de 6.000 euros per a les famílies que demanaven l'escolarització en castellà. 

 

L'Alt tribunal espanyol ha estimat d'aquesta manera parcialment el recurs de la Generalitat contra la Llei Orgànica de Millora de la Qualitat de l'Educació (LOMCE) i ha anul·lat alguns dels preceptes impugnats per considerar que envaeixen competències autonòmiques en matèria d'educació. 

Es preserva la competència autonòmica

La sentència considera que el sistema dissenyat per la llei per garantir l'ensenyament en castellà, finançada amb fons públics, que va impulsar l'exministre José Ignacio Wert, no respecta el repartiment de competències entre l'Estat i Catalunya. Es refereix, en concret, a la capacitat del Ministeri d'Educació, Cultura i Esport, a través de l'Alta Inspecció d'Educació, per decidir sobre l'escolarització d'aquests alumnes en centres privats i el seu finançament. 

 

Així doncs, el TC considera que no és conforme amb la Carta Magna l'article de la 'Llei Wert' (LOMCE), conegut com les 'beques Wert' pel qual el govern espanyol assumeix el cost de l'escolarització privada en castellà dels alumnes que ho desitgin quan no existeixi una oferta de castellà en la pública. Una despesa que després el govern central descompta directament dels diners que lliura a la Comunitat Autònoma, tal com ha informat la 'Cadena Ser'. 

 

Per la seva banda, la Generalitat va recórrer aquesta norma, ja que l'obliga a pagar l'escolarització d'escoles privades i això vulnera l'«autonomia financera» de la Generalitat, en decidir «discrecionalment» sobre la necessitat d'una despesa d'escolarització «que correspon adoptar a l'Administració educativa catalana».

 

Finalment, la sentència diu que la norma impugnada preserva la competència autonòmica i rebutja que aquesta es solapi amb la dels centres docents.

 

 

🎁 Vols guanyar un lot de productes ECO? Participa ara al nostre sorteig!

Comentaris