Terror per una nova onada epidèmica de consum d'heroïna

No s'està als nivells dels anys 70-80, però els experts alerten d'un repunt preocupant del consum d'aquesta droga
Imatge d'una zona de Reus on ha proliferat el consum d'aquesta droga. | CatalunyaDiari.cat

 

Experts del camp de la medicina han alertat avui que el consum d'heroïna està augmentant i que podria derivar en una autèntica «epidèmia», segons han explicat en la presentació d'un nou curs de medicina a l'Hospital del Mar de Barcelona. De fet, l'heroïna segueix sent «la causa de la majoria de les morts per sobredosi l’Estat», ha recordat Marta Torrens, psiquiatra de l'Hospital del Mar, professora titular del departament de psiquiatria i medicina legal de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i directora del Procés d'Addiccions de l'Institut de Neuropsiquiatria i Addiccions (INAD).

Torrens ha expressat la seva preocupació per l'increment del consum d'opi i opiacis de prescripció, a més del consum il·legal, amb prop de 33 milions de persones consumidores a tot el món, segons l'últim informe de les Nacions Unides. «Dels 33 milions de drogoaddictes, 17.400.000 ho són d'heroïna i opi, juntament amb altres analgèsics», ha subratllat la psiquiatra, que ha indicat que «ens trobem prop d'una epidèmia que afecta la classe mitjana i a persones reconegudes de la societat». La dada que ha alertat els professionals mèdics és que el consum d'heroïna ha passat per davant del de cocaïna, segons dades de l'any passat de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. Aquest fet «no passava des del 2000», ha explicat Torrens, tal com recull l’agència EFE.

ATENCIÓ: Nou servei del Catalunya Diari. Ara t'enviem les notícies de la teva província o ciutat, totalment gratis al mòbil. Fes clic aquí i prova-ho! T'encantarà!

 

Com combatre aquesta addicció

Els experts han apuntat que els riscos de la situació actual passen per l'existència d'una desviació de consum dels opioides de prescripció a familiars i amics dels afectats, un increment del nombre de sobredosi i el pas del consum d'opiacis a heroïna. En la conferència també s'ha indicat que una millora de la prevenció, el diagnòstic i el tractament d'addictes als opioides i a les complicacions derivades, com VIH o sobredosi, el retorn de xeringues usades i l'increment de l'aprenentatge en el control de les addiccions en les facultats de medicina seran els reptes ha de tenir en compte per evitar una propera epidèmia d’aquesta droga.

Torrens ha repassat la història de l'heroïna i l'efecte que va tenir l'increment de consum dels anys 70, que va estar acompanyat d'una onada d'infecció del virus VIH. Durant els 90, la situació va millorar per noves mesures com l'accés a un tractament mèdic basat en la metadona. «El consum d'heroïna no sempre ha estat en augment, durant els anys 2000 l'aparició de les noves drogues -drogues recreatives i un augment del consum de l'cannabis- i l'aprovació de lleis relatives a la drogoaddicció, va suposar una disminució del seu consum», ha explicat Torrens. Tot i que la situació no és la mateixa que es va patir en els anys 70, «l’augment del consum durant els últims anys, sobretot a Amèrica del Nord i Canadà, i entre persones de classe mitjana, ha posat en alerta a tots els professionals del camp de la drogodependència», ha conclòs la psiquiatra. Els Mossos d'Esquadra també han notat un increment d'aquesta droga en les seves batudes i operacions antidroga. Fa menys d'un any al Vendrell la policia catalana i la Guàrdia Civil van desarticular una banda que entrava a l'Estat grans quantitats d'aquesta droga que ara sembla que torna a posar-se de moda.