IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Messi, Cristiano i el Mundial de Rússia, objectius del terrorisme gihadista

Es disparen les alertes per canals de difusió islamista d'amenaces contra el mundial d'aquest estiu i contra les estrelles d'Argentina i Portugal

El Mundial de futbol de Rússia arrenca aquest mes de juny amb la seguretat com un dels reptes més importants de cara a poder-lo tancar amb èxit. Dos dels aspectes claus i que més problemes poden portar a la policia russa són els hooligans —alguns d'ells poden ser recordats per la batalla campal a San Mamés, a Bilbao, el mes de febrer— i també l'amenaça global de terrorisme islàmic que manté en alerta mig món.

Els terroristes han activat els seus canals de propaganda per generar por pocs dies abans de la inauguració d'un esdeveniment de repercussió mundial i que comptarà amb autoritats de tot el món i també els millors futbolistes del planeta. Cartells, textos i vídeos que posen en l'objectiu terrorista el Mundial de Rússia. Experts en la lluita antiterrorista han explicat a CatalunyaDiari.cat que si bé el risc és alt, el que busquen aquests canals és despertar possibles grups o cèdules dorments i també, el principal objectiu, generar terror entre la població fins i tot sense arribar a cometre cap atemptat.

Imatge difosa pels gihadistes (pixelada per CatalunyaDiari.cat) amb Messi i Cristiano.
Imatge difosa pels gihadistes (pixelada per CatalunyaDiari.cat) amb Messi i Cristiano. | ShadowSec

Amenaces gihadistes contra futbolistes: «la victòria serà nostra»

Els darrers dies s'han intensificat, pels canals de propaganda gihadista, les amenaces contra el jugador del Futbol Club Barcelona Leo Messi —membre de la selecció d'Argentina— i contra el jugador estrella del Real Madrid, Cristiano Ronaldo —Portugal. En una imatge difosa pels terroristes —a la qual hi ha tingut accés CatalunyaDiari.cat, facilitada per ShadowSec— es veuen dos terroristes amb caputxa decapitant els dos coneguts futbolistes, que estirats a terra i perdent sang, mostren cara de patiment. El cartell, signat per l'agència de propaganda d'Estat Islàmic, inclou un logotip del Mundial de Rússia 2018 i el fotomuntatge està ubicat en un gran camp de futbol i, en italià, assegura que «la teva sang rajarà per terra».

Cartell de propaganda gihadista interceptada en canals de difusió islamista.
Cartell de propaganda gihadista interceptada en canals de difusió islamista. | ShadowSec

 

En un segon cartell de propaganda interceptat per ciberactivistes de la lluita antigihadista, es pot veure un terrorista a cara descoberta com té, davant seu i de genolls, a Cristiano Ronaldo. Un text amb «Soon Rússia ('aviat Rússia')» amb un rastre de sang, encapçala el cartell. Un darrer cartell, també interceptat dels canals de Telegram de propaganda d'Estat Islàmic, mostra un terrorista en un camp de futbol —que recorda el Camp Nou— amb una inscripció en espanyol que diu «la victòria serà nostra».

Segons han explicat a CatalunyaDiari.cat experts de la lluita digital contra Estat Islàmic fa mesos que les referències al mundial de Rússia son constants però que s'han incrementat notablement les darreres setmanes. Els missatges amenaçadors interceptats, sempre contra el mundial i contra els jugadors més famosos, Messi i Cristiano, s'han disparat.

Propaganda en espanyol

Alguns dels cartells que s'han interceptat són escrits en espanyol. El mateix cartell es pot trobar en diverses versions però sobta que si el mundial és a Rússia, també es difongui aquesta informació en espanyol. Experts dels grups anònims que tenen monitorats els canals de propaganda han explicat que pot ser per dues raons.

Propaganda gihadista amb el Camp Nou com escenari.
Propaganda gihadista amb el Camp Nou com escenari. | ShadowSec

 

A les files d'Estat Islàmic hi ha combatents que parlen espanyol, però també un dels objectius d'aquests cartells, sigui contra el Mundial o contra algun dels altres objectius terroristes —molts assenyalen Barcelona i la Sagrada Família— són per activar persones radicalitzades per tal que cometin atemptats.

Llops solitaris o grupuscles organitzats dorments que consumeixen aquests productes de l'aparell —com bé diu el nom— de propaganda, per activar-se. La radicalització, i tal com han posat en relleu els aparells d'intel·ligència antiterrorista de l'estat espanyol, es fa habitualment de manera solitària per via xarxes socials com Facebook, Twitter i, recentment, Telegram.

Telegram, el canal dels gihadistes

El servei de missatgeria instantània Telegram, semblant al WhatsApp però amb tecnologia russa, és la que habitualment fan servir els canals de propaganda i difusió gihadistes per difondre la seva informació. Hi canalitzen també les amenaces i és pel canal on també reivindiquen els atemptats. El darrer, l'atac amb ganivets d'un llop solitari al centre de París, dissabte 12 de maig.

És en aquests canals on els ciberactivistes, com l'organització ShadowSec, han centrat la seva acció. Segons han explicat a CatalunyaDiari.cat, s'infiltren als canals de distribució per poder difondre les amenaces i missatges que s'hi envien i també aprofiten els seus coneixements tècnics per filtrar correus electrònics, IPs i altres dades personals dels possibles terroristes o persones radicalitzades que operen des de l'Estat espanyol.

Aquesta informació després és entregada als serveis d'intel·ligència de l'Estat o a la policia, ha servit en diverses ocasions per iniciar investigacions o fins i tot per detenir i entregar als jutges persones que des de casa seva difonien missatges adoctrinadors i a favor de la violència gihadista.

Un bosnià detingut a Itàlia amb armes de guerra

El passat 24 d'abril la policia italiana va detenir a l'entrada del país per Eslovènia un home de nacionalitat bosniana que portava el cotxe carregat d'armes de guerra. La policia va rebre l'avís d'un grup que lluita contra el terrorisme gihadista de la possibilitat d'entrada d'un vehicle sospitós.

Quan el van aturar van trobar dues pistoles i en un escorcoll més minuciós van poder trobar sota el maleter dues metralletes Skorpio, sis fusells d'assalt kalaixnikov AK-47, una carabina, un grup òptic de la precisió, diversos silenciadors, cartutxos i projectils. L'home tenia intenció de viatjar fins a Barcelona. La policia va trobar al cotxe documents on hi havia una ruta marcada que acabava a la capital de Catalunya. El destí i el tipus d'armes van fer iniciar una investigació que encara no és pública però que fonts de la intel·ligència relacionen amb les amenaces contra el mundial de futbol.


Comentaris

envia el comentari