ÚLTIMA HORA

🚨 Sanitat confirma 9.331 nous contagis i 273 morts vinculades a la Covid-19

URGENT

❗ Sanitat prohibirà la mobilitat entre comunitats per Nadal excepte per motius familiars

L'home que va dissenyar els atemptats de Barcelona de 2017, encara lliure

Els investigadors no han facilitat la nacionalitat, l'edat ni si va ser a Barcelona dies abans de l'atemptat del 17 d'agost

Imatge d'arxiu d'un líder d'Estat Islàmic.
Imatge d'arxiu d'un líder d'Estat Islàmic. | CatalunyaDiari.cat

Abdelbaki Es Satty, l'imam de Ripoll, un home que de qui encara no se'n sap massa cosa, més enllà que va ser confident del CNI i que va ser qui va acabar de radicalitzar els terroristes, va ser qui va organitzar els atemptats a Barcelona. Va ser qui va anar reclutant els joves de Ripoll, va decidir ocupar el xalet d'Alcanar i va decidir que el dia 20 d'agost s'havia de fer el gran atemptat.

Però Es Satty, i segons els investigadors, tal com avança El Periódico, no és l'autor intel·lectual dels atemptats. Hi ha una altra persona, vinculada a Estat Islàmic, que va ser qui va imaginar els atemptats i li va confiar a ell l'organització a Catalunya. Aquest home segueix lliure. La policia sap qui és, però ara per ara no se l'ha pogut detenir.

La policia sap qui va ser l'ideòleg dels atemptats

Va ser poques setmanes després de l'atemptat que la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i els Mossos d'Esquadra, en col·laboració amb serveis d'intel·ligència estrangers, van poder saber qui era l'home que va ordenar els atemptats i que va trobar les maneres de finançar-ho. L'home està localitzat, li segueixen la pista i saben que és una persona que es mou molt per Europa i que no té residència fixa en cap país. Manté els seus contactes amb grups radicals de la lluita terrorista gihadista però ara per ara no es coneix la seva nacionalitat, edat o si durant algun moment del seu periple per Europa ha residit a l'Estat. Tampoc si va ser dies abans dels atemptats de Barcelona i Cambrils a Catalunya.

Imatge de l'operatiu policial després de l'atemptat del passat 17 d'agost a Barcelona.
Imatge de l'operatiu policial després de l'atemptat del passat 17 d'agost a Barcelona. | CatalunyaDiari.cat

 

Els canals de propaganda d'Estat Islàmic van reivindicar molt rapidament l'autoria de l'atemptat de Barcelona, un fet que fa pensar als investigadors que els cercles de més poder d'aquest grup terrorista sabien que la cèl·lula de Ripoll estava preparant un atac a Barcelona.

 

Un gran atemptat frustrat per l'explosió d'Alcanar

Aquest home va encarregar a Es Satty preparar un gran atemptat a Barcelona i també, de manera simultània, a París. L'objectiu dels terroristes era el Camp Nou, la Sagrada Família, una discoteca, un punt turístic de Barcelona i també la torre Eiffel però l'explosió del xalet d'Alcanar va precipitar tot l'operatiu i van decidir fer l'atac sense explosius amb l'atropellament macabre a la Rambla de Barcelona i l'atac a Cambrils que va acabar amb setze persones mortes i més de 150 ferits.

Nous detalls de l'atemptat del 17-A

El jutge de l'Audiència Nacional que porta la investigació dels atemptats de Barcelona i de Cambrils ha fet un aixecament parcial del sumari que fins ara està sota secret. Fernando Andreu considera que ja no hi ha perill per a la investigació i permetrà a les parts tenir accés a informacions sobre les diligències que s'han anat practicant durant aquests gairebé 12 mesos d'investigació dels atacs.

Dos detinguts a Mataró

La Guàrdia Civil va detenir aquest dimarts, 1 d'agost, dos homes marroquins de 36 i 46 anys, per la seva vinculació a la xarxa de captació d'Estat Islàmic a Catalunya. Els homes creaven material de propaganda gihadista que distribuïen per internet i també de manera presencial entre persones de les zones de Tarragona i de Barcelona.Els dos detinguts van ser sorpresos a casa seva després de tres anys d'investigació per part de la Guàrdia Civil i han estat posats a disposició de l'Audiència Nacional, que porta les investigacions antiterroristes.


Comentaris

envia el comentari