Els terroristes que van atacar Barcelona i Cambrils volien atemptar contra el Camp Nou

El seu pla era fer un atac múltiple a la ciutat, atacant també la Sagrada Família i l'avinguda del Portal de l'Àngel
Imatge d'arxiu de l'atac terrorista de Barcelona. | Twitter

 

L'explosió de la casa d'Alcanar va fer accelerar els plans dels terroristes que, finalment, van dur a terme els seus atacs a les Rambles de Barcelona i a Cambrils, tot i que no era l'objectiu principal. Mesos després dels atemptats, es comencen a conèixer més detalls sobre la investigació i, segons informa 'Interviú', ha aparegut un vídeo en el qual els terroristes apareixen preparant una bomba i amenaçant l'estat espanyol.

Imatge del Camp Nou | Cedida

 

Tres grans objectius a Barcelona

Després de mesos d'investigació, les autoritats creuen que el grup de terroristes planejava un atac simultani en diferents punts de la capital catalana. En concret apunten a tres grans objectius: el Camp Nou, la Sagrada Família i l'avinguda del Portal de l'Àngel. L'atac estava planificat pel 19 o el 20 d'agost i s'esperava que els tres llocs fossin molt concorreguts. En el cas del camp del Barça, el diumenge 20 d'agost s'hi celebrava l'enfrontament amb el Betis, fet que atrauria molts turistes i seguidors a l'estadi.

 

La Torre Eiffel, també sota amenaça

En les imatges també s'hi pot veure la Torre Eiffel, enregistrada pels mateixos terroristes amb una càmera comprada a París. El govern francès va rebre una còpia de les imatges al setembre i va decidir actuar immediatament. Per això, van ordenar la construcció d'un mur de metacrilat i vidre de set centímetres de gruix per tal de blindar el monument, a banda d'una forta presència policial.

Dispositiu dels Mossos davant d'un dels objectius dels terroristes. | El País

 

«Espanyols, patireu»

El vídeo en qüestió, que està en mans del jutge, dura gairebé una hora i, en paraules del subdirector del citat mitjà, «és una mena de 'making off'» en el que la idea més repetida és la d'«espanyols, patireu». A les imatges es pot veure com els terroristes preparen l'anomenada «mare de Satán», la bomba amb la que pretenien dur a terme els atemptats. En el vídeo no hi apareix una referència directa als monuments objectius que ha determinat la investigació, però sí que establia una connexió dels terroristes amb França.

 

Connexió dels terroristes amb França

Els investigadors tenen, segons el citat mitjà, tres hipòtesis per la seva connexió amb França: va ser el lloc on van rebre instruccions militars o una benedicció religiosa; tenien contacte amb una cèl·lula terrorista francesa que volia atemptar allà; o ells mateixos es preparaven per atacar els dos territoris. De totes maneres, encara haurem d'esperar per veure com avança les investigacions per conèixer realment tots els detalls i obtenir totes les respostes.