Fernando Julián, testimoni del 17-A: «El terrorista va passar pel meu costat»

Aquell dia treballava com a vigilant de seguretat al mercat de la Boqueria i va ser una de les primeres persones en atendre als ferits

Imatge de Fernando Julian De Mier, testimoni de l'atemptat de La Rambla
Imatge de Fernando Julian De Mier, testimoni de l'atemptat de La Rambla | La Vanguardia

Fernando Julian de Mier, un vigilant de seguretat del mercat de la Boqueria, es trobava a la feina la tarda del 17 d’agost quan una furgoneta blanca va travessar a tota velocitat La Rambla, envestint a tots els vianants que es trobava. Fernando recorda que després de sortir del soterrani de videovigilància i rellevar al seu company a l’exterior «en un primer moment tot era silenci, però de seguida van començar els crits i es veia a tota la gent plorant».   

Davant d'aquesta situació, el seu primer impuls va ser sortir a socórrer les víctimes. Ell mateix explica, en un testimoni recollit per ‘La Vanguardia’, com tot i el seu esforç no va poder fer res per alguna de les víctimes «Vaig mirar i hi havia un home que em mirava, s’estava morint i no es podia fer res per ell. Més endavant em vaig trobar amb Julian Cadman, el nen australià de 8 anys, que el vaig veure... i tampoc s’hi podia fer res».

Les càmeres li van mostrar que s'havia creuat amb el terrorista

Segons explica el vigilant, als pocs va arribar la policia cridant «armes, armes» i la majoria de paradistes i turistes es van amagar i els negocis propers abaixaven les persianes. Durant el seu torn, que aquell dia va ser de 24 hores, va col·laborar amb la policia per mirar de descartar sospitosos. Seria ja a la nit, quan va revisar les 80 càmeres del recinte que va trobar una imatge possiblement clau per al treball policial.

Una multitud de persones fent ofrenes a la rambla de Canaletes
Una multitud de persones fent ofrenes a la rambla de Canaletes | Cedida

 

A les imatges va poder veure un jove que es va creuar amb ell que portava un gran objecte amagat que finalment seria identificat com Younes Abouyaaqoub, el terrorista de La Rambla. «Va entrar corrent dissimulant a la Boqueria amb ulleres de sol i roba ratllada i un objecte al costat esquerre, que semblava un Ganivet. Va passar al meu costat, a menys de dos metres» explica Fernando lamentant no haver sabut que era el terrorista per haver pogut detenir-lo

 

Reconeixement per la seva tasca en un moment tan dur com aquell

Tot i que ja no treballa com a vigilant al mercat barceloní, Fernando Julian encara passa de tant en tant a saludar als seus excompanys i estarà a present als actes d'homenatge que es faran el 17 d'agost al mosaic Joan Miró i a la plaça de Catalunya. 

La preocupació que va mostrar per les víctimes va ser reconeguda amb el Premi Comerç de Barcelona que va rebre el mercat de la Boqueria per la seva acció solidària i amb una menció honorífica de categoria A de la Policia Nacional per col·laborar en les tasques de control i auxili després de l'atac i en el desallotjament del mercat.

Younes Abouyaaqoub, el matí de l'atemptat, entrant en una oficina amb càmeres de seguretat.
Younes Abouyaaqoub, el matí de l'atemptat, entrant en una oficina amb càmeres de seguretat. | CatalunyaDiari.cat

 

Tot i els reconeixements el vol destacar que els seus actes formen part «la comunitat, el poble, la mateixa gent que va refugiar a altres persones a les seves cases o als seus negocis. Es va ajudar una mica entre tots».      


Comentaris

envia el comentari