El colpidor testimoni del Ricard, víctima d'abusos sexuals per part del seu avi durant 8 anys

Assegura que la seva situació familiar va fer que no es veiés amb cor d'explicar res

El 80% dels abusos sexuals a menors passen dins el nucli familiar   |  Cedida

1 de cada 5 nens o nenes serà víctima d'abusos sexuals abans de complir els 17 anys. Un d'ells és el cas del Ricard, que ara té 31 anys i que va patir abusos sexuals continuats des dels 8 fins als 16 anys. L'home que el violava era el marit de la seva àvia i, segons assegura, ni l'àvia ni ningú de la família va saber mai res. Segons els experts, els abusos sexuals a menors passen en un 80% dels casos dins el nucli familiar, però rarament es diu ni se sap.

El Ricard, que actualment fa de pagès al Garraf, va començar a patir violacions per part del marit de la seva àvia quan tenia 8 anys. El descriu com una persona amb molt de carisma, que fins i tot admirava quan era petit: «Era el mestre, era l'avi, era una persona ben acceptada, ben relacionada, era molt ben valorat. Això no s'ho imaginava ningú». El Ricard explica que els abusos van començar amb tocaments, però que a poc a poc van arribar al sexe explícit «i a tot el que això implica».

El perquè de no explicar res

El marit de la seva àvia abusava d'ell a la casa d'estiueig i a vegades convidava un amic del poble, que també n'abusava. «Era una dominació psicològica», confessa. Però el Ricard mai va explicar res. Afirma que aleshores se sentia «que no era res», i que els seus pares s'estaven divorciant, fet que va comportar que l'estabilitat a casa fos inexistent: «Quan et passa això et quedes com un residu, com una deixalla que l'altre agafa i llença cada vegada que vol», declara.

En plena separació de pares, aquell nen víctima d'abusos no es va veure amb força d'explicar què estava passant. Sempre va pensar que aquella notícia desestabilitzaria encara més la família. El Ricard confessa que «això es porta en silenci» i que la seva àvia «depenia» d'aquest home, fet que sempre el va tirar enrere a l'hora de desvelar la situació. «Quan ho dius necessites molta energia per afrontar, a més del teu procés, el procés dels altres. Per això no ho vaig fer», explica, mentre recorda la duresa de viure tants anys en «la comoditat de la solitud».

El Ricard diu que de petit no era alegre ni somreia, però ningú se'n va adonar
El Ricard diu que de petit no era alegre ni somreia, però ningú se'n va adonar | Cedida

 

Els Mossos no el van fer cas

Quan tenia 16 anys va dir prou, i el seu abusador es va resignar i no el va assetjar mai més. Amb 23 anys, el Ricard explica que va decidir denunciar-lo. Quan per fi es va armar de valor, va acudir a la comissaria dels Mossos d'Esquadra de Vilanova i la Geltrú, però allà l'agent de policia que el va atendre li va dir que tornés el dimecres. El Ricard mai més hi va tornar a anar.

«I jo vaig tenir dues opcions a dins el meu cap. Una era denunciar, i l'altra era matar-lo, perquè era un fill de puta. Era un depredador sexual. Vaig anar als Mossos en un dia de ràbia, amb el cervell a punt d'esclatar. I allà vaig dir: 'Miri, vinc a denunciar un cas d'abusos sexuals a un menor.' I aquell home em va dir que aquells casos els atenien el dimecres», relata.

  

Ajudar altres víctimes

El Ricard ha volgut fer públic el seu testimoni per ajudar altres víctimes. Assegura que és important fer públics aquests testimonis, perquè si mai un nen es troba com ell es va trobar, tingui prou eines per aixecar el dit i que algú l'escolti. Segons el Ricard, totes les famílies haurien d'estar alerta amb els seus fills perquè sempre hi ha petits detalls que poden fer sospitar que aquell nen o nena pateix algun abús. Actualment és feliç amb la seva parella, amb qui ha tornat a  trobar l'estabilitat emocional que de petit li van prendre. 

  


Comentaris

envia el comentari