Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Imagen exterior de una de las farmacias de Tomás Mijimolle y Mari Carmen Cuadrado en el barrio de San Nicasio en Leganés

Tragèdia a Madrid: El matrimoni de farmacèutics mort per Covid amb 3 dies de diferència

Tomás, de 79 anys, i Mari Carmen, de 82, van estar fins a l'últim dia atenent als seus clients de Leganés

Imatge exterior d'una de les farmàcies de Tomás Mijimolle i Mari Carmen Quadrat al barri de San Nicasio a Leganés
Tomás i Mari Carmen eren els farmacèutics de tota la vida del barri de San Nicasio de Leganés | EFE

Els veïns del barri de San Nicasio, a Leganés (Madrid), estan «molt tristos» i «commocionats» després de la pèrdua de Tomás  Mijimolle (79 anys) i Mari Carmen Cuadrado (82 anys), un matrimoni que regentava dues farmàcies a la zona i que va morir amb coronavirus amb tot just tres dies de diferència.

Tomás va morir el 28 de març i la seva dona Mari Carmen el 31, després d'haver estat pendents dels seus clients fins a gairebé l'últim moment. Les dues farmàcies segueixen obertes, però regentades per altres professionals.

La presidenta regional, Isabel Díaz Ayuso, els va recordar en el seu discurs del passat 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, dedicat als «herois» de la pandèmia del coronavirus.

Ha remarcat que eren «nuvis des de la facultat» i que «no van voler abandonar la farmàcia que havien fundat per atendre els seus veïns i clients».

El record dels seus veïns

A aquest record institucional s'uneix la memòria de molts dels seus veïns, que van trobar en aquest matrimoni «els farmacèutics de barri de tota la vida».

Despatxaven als seus veïns en unes farmàcies que «tenien aquest regust de les farmàcies de poble, en què la gent entrava, començava a explicar les seves històries i la farmacèutica les escoltava i els recomanava», comenta a Efe Sergio Santiago, un jove de 29 anys que assegura que els dos establiments «són una institució al barri».

Sergio es va assabentar de la mort de tots dos durant un dels aplaudiments de les vuit del vespre, en sortir a la balconada: «Ho van començar a dir les veïnes, la gent estava molt commocionada, es comentava de balcó a balcó», relata.

Es va sentir «totalment noquejat» en conèixer de la mort del senyor Tomás i la senyora Mari Carmen —tots els cridaven així, malgrat el seu tracte proper—. «Va ser una cosa tristíssima» que va convocar a totes les farmàcies de Leganés a guardar fins i tot un minut de silenci, explica.

Aquest veí assegura que el matrimoni era «part de barri» i que eren capaços de mantenir «la idea de poble» dins de Leganés, una ciutat propera als 200.000 habitants que segueix sent el municipi més castigat per la COVID-19 a la Comunitat de Madrid, en registrar més de 2.800 positius.

Blasa i el seu marit sí que van aconseguir vèncer el virus, dins d'una experiència que, «gràcies a Déu, no ha estat de les més dures», i tenen també paraules d'afecte per a Tomás i Mari Carmen, als quals coneixien «de tota la vida», des que arribessin a San Nicasio fa ja 51 anys. «Eren molt agradables, molt simpàtics amb tothom i molt treballadors», diu.

Mayte va arribar a aquest barri de Leganés el 1989 i coincideix amb la seva veïna a assenyalar el «tracte proper» d'aquest matrimoni que «se sabia la vida de les persones que per allí passaven».

Assegura que la mort de tots dos, en un marge de temps tan estret, «ha caigut com una galleda d'aigua freda» entre els veïns del barri i «la gent no donava crèdit».

La seva última trobada amb Tomás va ser a l'inici de l'alerta sanitària, quan va anar a la farmàcia a comprar mascaretes i s'havien esgotat. «Una de les noies que hi treballa em va apuntar la comanda. Aquest és l'últim dia que el vaig veure, hi era, amb les clientes», recorda.

Gran relació fins i tot amb l'alcalde

L'alcalde de Leganés, Santiago Llorente, coneixia Tomàs des de nen perquè tenia la farmàcia al costat de la casa dels seus pares.

«Ha estat un cop molt dur per tot el barri», comenta el regidor, que assenyala que per aquest matrimoni la farmàcia era «un referent de servei públic, de sanitat pública i d'atenció a moltíssims veïns que el que volien era tirar endavant amb les seves famílies i prosperar».

Dotze professionals sanitaris (onze farmacèutics i un auxiliar) han mort  a les farmàcies de la Comunitat de Madrid, en les quals un 11,5 per cent del personal ha resultat contagiat, segons l'últim balanç publicat pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Madrid.