Últims tràmits per integrar els Mossos al centre de coordinació antiterrorista

La policia catalana serà membre de ple dret del CITCO junt amb la Policia Nacional, la Guàrdia Civil i les agències d'intel·ligència espanyoles

Imatge d'arxiu d'una reunió de la mesa del CITCO, a Madrid.
Imatge d'arxiu d'una reunió de la mesa del CITCO, a Madrid. | CatalunyaDiari.cat

L'any 2014 es va crear el Centre d'Intel·ligència Contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (Citco) i fins ara, a mig 2018, no s'han iniciat els tràmits per ser-ne membres de ple dret. Així ho ha assegurat el director general de la Policia de la Generalitat, Andreu J. Martínez, després de l'atemptat terrorista de Cornellà. Els Mossos d'Esquadra hi havien participat en diverses ocasions però sempre com a convidats i ara s'han començat els tràmits finals de la incorporació, un fet reclamat des de fa temps per les diferents direccions del cos i també des dels diferents governs de la Generalitat des de 2014 i fins ara.

Acord per integrar-se, encara sense data

Si bé en la reunió d'aquesta setmana, extraordinària després de l'atac de Cornellà, no s'ha fixat una data d'incorporació, però el director general creu que el pas és una bona notícia perquè «tanca una demanda operativa imprescindible». El Citco és la taula operativa que serveix per unir totes les informacions que tenen els cossos de seguretat de l'Estat i les agències d'intel·ligències per fer front al terrorisme i també al crim organitzat.

El CNI, la Policia Nacional, la Guàrdia Civil, Vigilància Duanera, Institucions Penitenciaries —que depenen del ministeri de l'Interior— i la policia basca Ertzaintza —des de fa menys d'un any— però els Mossos no en formen part de manera oficial. Després d'aquest acord s'espera que la policia catalana també hi pugui participar i pugui ser un membre més d'aquesta mesa que permet intercanviar informació operativa entre policies, sobretot, i ara més, en nivell 4 sobre 5 de la lluita antiterrorista, sobre el terrorisme gihadisme a l'Estat espanyol.

El Citco ha assumit el compromís de mantenir reunions diàries «mentre es consideri convenient» per intercanviar informació «de dades policials o elements que siguin d'interès» sobre l'atac de Cornellà, reunions on el cos de Mossos «hi serà present». La mesa permet a les policies intercanviar informació que pot ser útil en la investigació al voltant de l'home que va entrar armat a la comissaria de Cornellà de Llobregat aquest dilluns, 20 d'agost, i que va haver de ser abatut per una agent del cos dels Mossos d'Esquadra.

Important acord a nivell operatiu i d'intel·ligència

La integració completa dels Mossos d'Esquadra al Citco permetrà que els investigadors de la policia catalana puguin tenir accés a les investigacions sobre aquest tema que les altres policies de l'Estat tinguin en marxa i també aportar dades de les investigacions que els Mossos estiguin portant a terme per rebre col·laboració d'altres policies. Pels comandaments dels Mossos, poder formar part de ple dret del Citco és un avenç molt important en l'àmbit operatiu per poder millorar la seva intel·ligència en la lluita contra el terrorisme. Després dels atemptats de Barcelona i de Cambrils els Mossos van ser convidats a participar en les reunions, però només com a convidats.


Comentaris

envia el comentari