Trapero va posar els Mossos a disposició de jutges i fiscals després de la DUI

El dia de la declaració d'independència fallida, el llavors cap dels Mossos va enviar una carta al president del TSJC i al Fiscal Superior de Catalunya
Les cartes filtrades que va enviar Trapero al cap dels jutges i dels fiscals. | CatalunyaDiari.cat

 

El major dels Mossos, el màxim cap de la policia de la Generalitat el passat 27 d'octubre, el dia que el Parlament va declarar, tot i que de manera fallida, la independència, va enviar una carta just aquella mateixa tarda al president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, i al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, per posar-se a disposició d'ells si calia actuar contra les persones que, al Parlament, havien declarat la independència. No va ser necessari, els membres del Govern van deixar sense efecte la declaració d'independència i van fugir del país, la majoria.

 

Els Mossos a les ordres de la Fiscalia post DUI

La carta, que ara ha fet pública 'eldiario.es', va ser enviada a les set de la tarda d'aquell convuls divendres, al cap de dues hores que el Parlament hagués aprovat la declaració i al mateix moment que el Senat va aprovar l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola, que va acabar cessant tot el Govern de la Generalitat. El llavors cap dels Mossos, que va ser cessat dissabte 28 de matinada, va posar a disposició els seus agents «per tal d'acomplir a les ordres» que des del TSJC o des de la Fiscalia Superior es dictessin per aturar la independència de Catalunya.

 

«Havent tingut coneixement de l'aprovació de la declaració d'independència per part del Parlament de Catalunya en la tarda d'avui, i desconeixent les conseqüències jurídiques d'aquesta declaració i sobre qui poden recaure, aquest cos policial es posa a disposició per tal d' a les ordres que en relació a aquests fets es puguin derivar», s'assegura en la carta que el major Josep Lluís Trapero va enviar als dos membres de la judicatura i de la fiscalia a Catalunya. La carta acaba amb una declaració d'intencions del cap dels Mossos: «De la mateixa manera li comunico que el cos dels Mossos d'Esquadra continuarà garantint la seguretat i l'ordre públic a Catalunya».

 

Trapero investigat per l'Audiència Nacional

El dia de la declaració d'independència fallida el llavors cap dels Mossos ja estava sent investigat per l'Audiència Nacional per la seva presumpta implicació en un delicte de sedició i organització criminal per l'operatiu de seguretat davant de la conselleria d'Economia del 20 de setembre de 2017, quan, segons els fiscals, els Mossos d'Esquadra no van ajudar la Guàrdia Civil a sortir després dels escorcolls a la seu de la Generalitat. Es tractava d'una operació que va fer l'Institut Armat, sota la direcció del jutjat 13 de Barcelona, per lluitar contra el referèndum que el Govern de la Generalitat havia convocat pel Primer d'Octubre.

 

Ara mateix Trapero està apartat de la direcció del cos dels Mossos d'Esquadra. Quan es va suspendre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució espanyola es va oferir al major tornar a dirigir el cos però ho va declinar i va decidir seguir preparant la seva defensa. Segueix formant part del cos però no té cap càrrec a la Prefectura de la policia catalana.