Azizi i dos dels detinguts de l'Alexandria volien comprar armes i fabricar explosius

Els Mossos seguien Berkan Azizi des de que va sortir de la presó | Tres dels detinguts en l'operació antiterrorista havien celebrat els atemptats de Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017

Berkan Azizi, detingut pels Mossos, a casa seva, a Ciutat Vella | CatalunyaDiari.cat

Des de dimarts que Berkan Azizi i dos més dels detinguts en l'operació antiterrorista dels Mossos d'Esquadra dormen entre reixes. Primer sota custòdia dels Mossos i després, quan van passar a disposició del jutge de l'Audiència Nacional Garcia Castellon, a la presó. Han tornat on ja havien estat, com a mínim, un d'ells, Azizi, el principal investigat en aquest cas Alexandria. Estan acusats de terrorisme encara que ells ho neguin. En l'operació que va liderar la Comissaria General d'Informació es van detenir divuit persones i cinc d'elles van ser enviades a Madrid per declarar a l'Audiència Nacional. Tres van ingressar a presó acusats de pertànyer a un grup terrorista.

Berkan Azizi, radicalitzat per propaganda de Daesh

Segons s'ha pogut saber de les investigacions dels Mossos, que segons la policia catalana s'han allargat diversos mesos, els tres homes que han ingressat a presó es van radicalitzar amb material de propaganda d'Estat Islàmic i del Daesh que van consumir des de les seves xarxes socials. També en van compartir i, des dels seus perfils privats, també van celebrar, entre d'altres, els atacs terroristes de Barcelona i Cambrils de l'agost de 2017. Un dels punts claus de la investigació és la presó de Brians 1, on Berkan Azizi va ingressar el mes de març de 2017 i des d'on se'l va observar per les seves conductes islamistes.

Durant els tres mesos que va estar-hi ingressat no va mostrar cap signe de radicalització als funcionaris però la Comissaria General d'Informació en va seguir-li igualment la pista. Ja al carrer, i sumat a informació que va rebre la policia d'altres ciutadans, no li van treure l'ull de sobre. I fins aquest passat dilluns quan ell i altres persones amb qui havia interactuat van ser caçats per la policia, entregats al jutge i enviats a presó.

Volien comprar armes i fabricar explosius

No només havien consumit i reproduït propaganda terrorista. Segons les investigacions que va fer la comissaria que fins ahir liderava el comissaria Manel Castellví, els cinc homes del nucli dur d'Azizi havien mostrat intenció de cometre accions terroristes a Catalunya. Si bé ara per ara no tenien la capacitat de fer-ho, sí que la policia està segura per les investigacions que s'han fet que van buscar informació i intentar comprar armes i fabricar explosius per tirar endavant la seva idea de perpetrar un atac terrorista.

Agents dels Mossos a casa de Berkan Azizi intervenint material informàtic | CatalunyaDiari.cat

 

Des del departament d'Interior es va assegurar que la cèl·lula d'Azizi desarticulada aquesta passada setmana no va ser mai un perill real per la societat i que es va poder desarticular abans que poguessin fer-se amb armament o material per fabricar explosius. Tenir la intenció de cometre accions terroristes ja és delicte i això ha permès als Mossos decapitar l'organització abans que es poguessin organitzar i ser molt més perillosos.

Encara queda feina d'investigació

Les investigacions de la Comissaria General d'Informació segueixen obertes i s'està analitzant tot el material que la policia va trobar als dispositius informàtics que es van intervenir als detinguts. Tretze dels divuit detinguts ja ni van passar a disposició judicial i van ser posats en llibertat per la mateixa policia a l'espera que siguin citats pel jutge que investigarà els 400 furts que els Mossos els hi poden imputar.

Es tracta d'un segon nucli, que si bé relacionat amb els homes d'Azizi, no tenien vinculacions directes amb els presumptes terroristes i no estaven radicalitzats. La policia creu que aquests lladres reincidents podien haver col·laborat amb el nucli radicalitzat en finançar, amb els diners dels robatoris o dedicant-se a la venda de droga, els atemptats terroristes que tenien al cap.


Comentaris

envia el comentari