YOUTUBE:

🎥Els millors vídeos i directes al canal de Youtube de CatalunyaDiari. ➡Segueix-nos GRATIS punxant aquí. T'ESPEREM!

ÚLTIMA HORA

👉 Catalunya injectarà el vaccí d'AstraZeneca a gent d'entre 60 i 65 anys aquesta setmana

El Tribunal Constitucional denega la llibertat a Sànchez i Cuixart

Després d'aquesta sentència, i esgotades totes les vies judicials de l'estat, Cuixart i Sànchez ja poden recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans a Estrasburg

El TC rebutja la posada en llibertat dels dos acusats, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez
El TC rebutja la posada en llibertat dels dos acusats, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez | Cedida

Els magistrats del Tribunal Constitucional han decidit, per unanimitat, rebutjar els recursos presentats per Jordi Cuixart i Jordi Sànchez contra la decisió de la magistrada de l'Audiència Nacional Carmen Lamela d'empresonar-los el passat 16 d'octubre de 2017, tot i que la causa posteriorment va anar al Suprem i el jutge instructor, Pablo Llarena, va decidir mantenir-los entre reixes. Per tant, rebutgen la posada en llibertat dels dos acusats de l’1-O.

En aquests recursos, Cuixart i Sànchez demanaven empara al TC perquè consideraven que la decisió de l'Audiència Nacional vulnerava drets fonamentals, entre ells el dret a la llibertat personal (article 17.1 de la Constitució). Després d'aquesta sentència, tots dos poden ja recórrer davant el Tribunal Europeu de Drets Humans un cop esgotades totes les vies judicials a l'Estat.

La defensa de Sànchez, exercida per Jordi Pina, considerava que la decisió de l'Audiència Nacional vulnerava drets com el del jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a un jutge imparcial, el dret a la defensa i el dret a la llibertat individual. Per la seva banda, la defensa de Cuixart, representat per Marina Roig, també al·legava vulneració de drets com el jutge ordinari predeterminat per la llei, el dret a defensa o a un jutge imparcial. Pel que fa a la llibertat individual, apuntava que no s'havia ponderat la vinculació dels fets amb la llibertat d'expressió i dels drets de reunió i manifestació. 

En la sentència, però, els jutges no entren a argumentar totes les suposades vulneracions de drets que al·lega la defensa. Concretament, en el cas del dret a un jutge predeterminat per la llei, els magistrats consideren que és una «queixa prematura» i no admeten aquesta part del recurs. 

Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans
Després d'aquesta sentència, els dos acusats ja poden recórrer al Tribunal Europeu de Drets Humans | Cedida

 

Les sentències obren la porta a Estrasnurg

Aquestes dues són les primeres sentències que dicta el Tribunal Constitucional sobre la presó preventiva que afecta els acusats del procés. Fins ara, el ple havia admès a tràmit tots els recursos que se li han presentat sobre aquesta qüestió però encara no havia entrat a valorar el fons de les peticions. Aquestes sentències suposen esgotar les vies judicials a l'Estat i obren la porta a les seves defenses per poder ja recórrer les presons provisionals al Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg. 

  

Tanmateix, alguns acusats ja han fet aquest pas tot i no tenir sentència del TC. És el cas de la defensa de l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, en considerar que el seu empresonament és «absolutament injustificat» i es tracta d'un «cas excepcional». La defensa ha demanat a Estrasburg que consideri que és un cas «urgent» i que, si així es considera, es podria admetre a tràmit en sis mesos. 


Comentaris

envia el comentari