El Tribunal Suprem hauria d’apartar Llarena si és jutjat a Bèlgica

Segons la llei del poder judicial cap jutge pot tenir un plet pendent amb alguna de les parts del judici

Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu
Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | Confilegal

Pablo Llarena està citat a declarar el pròxim dimarts, 4 de setembre, davant un tribunal belga perquè aquest decideixi si accepta a tràmit la demanda civil interposada per Carles Puigdemont i la resta de polítics independentistes a l'estranger. Aquesta denúncia una possible vulneració del seu dret a la presumpció d'innocència per unes declaracions que el magistrat del Suprem va fer a Oviedo.

Els demandants simplement demanen una condemna simbòlica d'un euro, però hi ha un segon motiu darrere d'aquesta demanda. I és que segons figura a l'article 219.8 de la llei orgànica del poder judicial, si un jutge té un plet pendent amb alguna de les parts del judici, ha d'abstenir-se o ser recusat de la causa.

Així, Pablo Llarena hauria de ser apartat del cas contra els polítics catalans en cas que la justícia belga segueixi endavant amb la demanda. En cas que no fos apartat, la defensa de Puigdemont i la resta de polítics independentistes podria recórrer al Tribunal Constitucional i, un cop aquest es pronunciï, al Tribunal de Drets d'Estrasburg.

Llarena ha d'anar a declarar a Brussel·les

A una setmana perquè s'hagi de celebrar la vista encara no està clar si el magistrat del Tribunal Suprem es presentarà a declarar davant la justícia belga, ni si estarà defensat per un advocat contractat pel govern espanyol. En cas de no presentar-se a Brussel·les, la causa podria continuar, tot i que des de la defensa dels demandants apunten que l'opció més previsible és que s'acabés ajornant o es tornés a demanar una nova compareixença de Llarena.

Amenacen el jutge belga amb una querella si tramita la demanda contra Llarena

Per la seva banda, una associació d'advocats amb seu a Madrid ha anunciat que presentarà una querella contra el titular del jutjat de Brussel·les on es va presentar la demanda civil contra Pablo Llarena, si l'admet a tràmit. Es tracta de l'associació 'Movimiento24DOS', presidida pel catedràtic Nicolás González-Cuéllar, que opina que el jutge belga estaria prevaricant i cometent un delicte d'usurpació de funcions públiques en cas de seguir endavant amb la demanda.

Els advocats avancen que seria un querella «com a acció popular davant el tribunal espanyol competent», en cas de presentar-se, ja que segons ells el jutge belga estaria atribuint-se una «jurisdicció que no és competència seva».


Comentaris

envia el comentari