IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

El Tribunal Suprem confirma la nul·litat de les multes de trànsit basades en el sistema de semàfors 'foto-vermells'

Ja hi ha més d'un centenar de sancions de 200 euros i 4 punts del carnet que han estat anul·lades per diferents jutjats i tribunals de l'Estat

Sistemas de semáforo 'foto-rojo'
Sistema de semàfors 'foto-vermell' | cedida

 

El Tribunal Suprem (TS) ha anul·lat una sanció de trànsit greu a l'encreuament d'un semàfor vermell que es va basar en la captació d'imatges dels denominats semàfors 'foto-vermells', una pràctica de dubtosa legalitat segons el tribunal.

 

La decisió de la Sala Tercera del tribunal manté la línia d'una altra sentència del 9 de novembre de 2014 que inhabilitava aquest tipus de sancions i que l'Ajuntament valencià de Catarroja va recórrer per considerar-la «errònia i greu per a l'interès general». 

 

El consistori va demanar al TS que declarés que «els dispositius coneguts com a 'foto-vermells' no estan sotmesos al control metrològic de l'Estat perquè no existeixen directives o reglaments comunitaris ni normativa espanyola que imposin o exigeixen aquest control».

 

La sanció imposada pel municipi a un conductor que s'havia passat, suposadament, un semàfor vermell, consistia en una multa de 200 euros i la detracció de quatre punts del carnet, a més del pagament d'unes costes de 2.000 euros. 

Els radars 'foto-vermells' no estan sotmesos al control estatal

La sentència del Suprem confirma que els dispositius 'foto-vermells' dels radars als semàfors són de dubtosa legalitat, ja que no segueixen un sistema fiable i no estan sotmesos al control metrològic de l'Estat —actuacions amb la finalitat de comprovar el bon funcionament dels sistemes i equips.

L'associació d'Automobilistes Europeus Associats (AEA) ha rebut la notícia molt positivament i creu que el TS «reitera el que ja es va dir el novembre del 2015 sobre les infraccions de semàfor captades per sistema 'foto-vermell'».

Aquella sentència va ser la resposta del tribunal a un recurs presentat per l'Ajuntament de Sant Sebastià a una sentència que també inhabilitava una sanció imposada pel consistori. Des de llavors, la ciutat va abandonar aquest sistema però altres ciutats espanyoles i catalanes continuen utilitzant-lo.

Gairebé deu anys denunciant aquests casos

La mateixa associació ha explicat que el primer cas que van denunciar amb aquestes característiques va ser fa gairebé deu anys, degut a la «inseguretat jurídica i la manca de garanties del sistema de captació d'imatges». Per ara, són més d'un centenar les demandes que han sigut validades per jutjats i tribunals arreu de l'Estat.

 

Mario Arnaldo, president de l'AEA, considera que aquest sistema «ni garanteix la seguretat viària ni la seguretat jurídica ni la presumpció d'innocència dels ciutadans»

Un sistema de dubtosa legalitat

Aquest sistema de radars de semàfors, o 'foto-vermell', consisteix en la col·locació d'un radar a zones conflictives i que només s'activa quan la llum del semàfor està en vermell, de manera que capta les imatges de qualsevol conductor que passi quan està prohibit. 

El problema d'aquest tipus de sistemes és que no estan sotmesos al control metrològic de l'Estat, no existeix una regulació que en garanteixi el bon funcionament i tampoc hi ha una normativa vigent que reguli quant de temps ha de durar la llum àmbar entre el semàfor verd i el vermell.


Comentaris

envia el comentari