El jutges acorden que sigui el TS qui decideixi sobre la candidatura de Puigdemont

Els tres magistrats del contenciós-administratiu de Madrid han elevat el cas a l'alt tribunal

Carles Puigdemont
El Tribunal Suprem decidirà sobre la candidatura de Carles Puigdemont  | CatalunyaDiari.cat

El jutjat contenciós administratiu número dos de Madrid ha traslladat al Tribunal Suprem la decisió sobre la candidatura de l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i dels exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín, a les eleccions europees.

En aquest sentit, eleva el cas per evitar les «possibles resolucions contradictòries» amb l'altre recurs interposat en aquest tribunal pel PP i Ciutadans. La decisió arriba després que aquest divendres la Fiscalia Provincial de Madrid considerés que la decisió de la Junta Electoral Central (JEC) d'impedir la candidatura vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu.

La Fiscalia favorable a mantenir la candidatura

Ahir mateix, el fiscal havia reclamat que es reconegués el dret «accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat» de Puigdemont, Ponsatí i Comín. Demanava també que anul·li els acords de la Junta que els excloïen i que proclamaven la candidatura sense els seus noms. Criticava els arguments esgrimits per part de la JEC on deien que «no reuneixen la condició d’electors ni elegibles» perquè estan processats en rebel·lia i no podrien exercir el càrrec. 

El Tribunal Suprem hores abans de l'inici del judici contra els encausats pels fets de l'1-O
Els magistrats del jutjat de Madrid han elevat la causa al Suprem | EFE

En el seu recurs, i basant-se en un vot particular de la JEC, recordava que des del moment en què tots tres consten al cens electorals són també elegibles, i destaquen la diferència de criteri de la mateixa JEC respecte a altres processats a la mateixa causa com el conseller Lluís Puig, també a Brussel·les, que sí que ha pogut esdevenir candidat de Junts a les municipals.

Critica per una decisió «espectulativa» de la JEC

La Fiscalia també havia criticat per «especulativa» l’argumentació de la JEC que basa la negativa a permetre que es presentin en el fet que Puigdemont, Comín i Ponsatí resideixen fora de l’Estat i serien detinguts abans de poder agafar l’acta d’eurodiputats a Madrid.

Segons la Fiscalia, si aquest fet no ha impedit la seva inscripció al cens electoral «no hi ha cap norma jurídica vigent que impedeixin que puguin efectivament (intentar) votar a la mesa electoral que els assigna el cens» encara que una hipotètica detenció els ho fes impossible.

També pots llegir: La candidatura de Puigdemont inclou un dibuix amb el seu rostre a les paperetes


Comentaris

envia el comentari