Bueno, bonito i barato. És la raó de ser dels kebabs, un àpat per sortir del pas i que ens salva més d'un cap de setmana. Ara, però, el descobriment que ha fet la Policia Nacional i la Urbana de Barcelona podria canviar la noció que alguns tenen sobre aquests restaurants.
La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han alliberat un home que era obligat a treballar i a viure en un soterrani, on hi havia muntada una cuina clandestina en unes condicions penoses, i han detingut dues persones per un delicte de tràfics d'éssers humans amb finalitats d'explotació laboral.
Les condicions de l'espai, pèssimes
La víctima era obligada a treballar més de 15 hores diàries sense cobrar en una cuina que no complia cap mesura higiènica; no tenia llum natural ni sistema de ventilació; estava plena d'humitats i la instal·lació elèctrica es trobava en un estat precari, segons informa la Policia Nacional en un comunicat enviat aquest dimarts. Segons explica El Caso, a la cuina de pèssimes condicions es preparaven kebabs.
Més de 15 hores diàries
Els agents van detenir en un primer moment el responsable de la cuina, un ciutadà paquistanès, i després, al llarg de la investigació, van poder arrestar un segon home com a presumpte autor del mateix delicte, de tràfic de persones amb finalitats d'explotació laboral.
Els detinguts oferien a compatriotes treballar en una cuina durant 12 hores per 33 euros al dia, amb menjar i allotjament inclosos, però la realitat que els esperava era encara pitjor. Les persones que contactaven per a aquesta feina, i que de vegades es desplaçaven des de Madrid, eren acompanyades, un cop a Barcelona, a la cuina clandestina. Allà, havien d'entregar el passaport juntament amb el telèfon mòbil i quedaven tancats en el soterrani amb clau.
El menjar es repartia a domicili
Se'ls obligava a treballar 18 hores per preparar menjar que després es repartia a domicili o a locals de venda d'alimentació. Les víctimes es trobaven en una situació irregular a l'estat espanyol i se les amenaçava d'avisar la policia i que serien expulsades per aquest motiu.
El desembre, una persona va interceptar una patrulla de la Guàrdia Urbana de la Unitat Territorial de Ciutat Vella i els va dir que el tenien tancat en un soterrani, on treballava en condicions precàries cuinant dia i nit i que, a més, l'obligaven a viure en el mateix lloc insalubre.
Els agents es van posar en contacte amb el Grup de Tràfic i Explotació de Persones de la Guardia Urbana per coordinar un allotjament per a la víctima a través del Centre d'Urgències i Emergències Socials de l'Ajuntament (CUESB). Després, se li va prendre declaració a la comissaria de la Policia Nacional, que va començar una investigació conjunta amb la Guàrdia Urbana per identificar els responsables del delicte.
A finals de desembre, la policia, en coordinació amb Inspecció de Treball, va fer dos registres a dues de les fruiteries que aquests homes regentaven, així com al soterrani. Es va detenir el principal responsable del local i es van identificar cinc persones, una d'elles en situació irregular.
El detingut va ser posat a disposició judicial del jutjat d'instrucció de guàrdia de Barcelona. La persona en situació irregular va ser traslladada a la comissaria de la Policia Nacional per als tràmits en matèria d'estrangeria i va ser posada en llibertat la mateixa tarda de la detenció, informen en el comunicat. El segon arrestat també va passar a disposició judicial.