Troben un projectil de la Guerra Civil a les Garrigues

Un veí de la zona va alertar a la Guàrdia Civil

Projectil guerra civil
Imatge del projectil desactivat per la guàrdia civil | @guardiacivil

La Guàrdia Civil ha retirat aquest dijous d'una finca particular de Bellaguarda, a la comarca lleidatana de les Garrigues, un projectil d'artilleria de 105mm aparentment utilitzat en la Guerra Civil.

Segons la policia, va ser un veí de la localitat qui va alertar de la troballa i qui va acompanyar els membres del Gedex, especialitzats en la desactivació de munició, fins al lloc en concret en el qual es trobava la magrana de morter. Un cop revisat el projectil i després de les mesures de seguretat oportunes, els Gedex van procedir a traslladar fins a un lloc segur per a la seva anàlisi i destrucció immediata.

  • NOU SERVEI DE LLEIDADIARI: T'enviem les notícies més importants de Lleida al WhatsApp totalment gratis. Punxa aquí!

Altres projectils trobats enguany a Lleida

Un veí de l'Albagès va trucar aquest mes de gener a la Guàrdia Civil davant la troballa d'un projectil de guerra en aquesta localitat de les Garrigues. Davant l'avís, efectius de la Guàrdia Civil de Lleida, amb destinació en el Grup Especialista en Desactivació d'Explosius (Gedex), recolzats per components de Ponts i de la Intervenció d'Armes i Explosius d'Alcarràs, van retirar d'un paratge proper a una presa situada al terme municipal de la mateixa localitat, un projectil d'artilleria de 65 mm (granada de morter), aparentment de procedència italiana utilitzat en la guerra civil.

Un cop passat avís al Gedex de la Comandància de la Guàrdia Civil de Lleida, el mateix es va traslladar immediatament a l'esmentat lloc, on agents de la Intervenció d'Armes d'Alcarràs, els van indicar el lloc exacte de la troballa. Per part del Gedex, un cop comprovat l'estat del projectil i després de les mesures de seguretat oportunes, el trasllat a un lloc segur per a la seva anàlisi i destrucció immediata.

Què s'ha de fer quan es troba un explosiu?

Davant la troballa de qualsevol objecte que per la seva aparença pugui resultar sospitós de ser un artefacte explosiu, incendiari o pirotècnic, la Guàrdia Civil recomana no tocar-lo ni moure'l, senyalitzar la seva presència i avisar, immediatament, al telèfon d'urgències d'aquest Cos 062, d'atenció permanent. En aquest tipus de comunicacions, és molt útil l'aportació de les coordenades GPS, que poden obtenir-se a través de molts telèfons mòbils disponibles al mercat. Aquests i altres consells sobre actuacions davant aquest tipus de troballes poden trobar-los al següent enllaç de la pàgina web de la Guàrdia Civil.

  • També et pot interessar: Un veí de Navès alerta de l'existència d'un pou sense senyalitzar

Comentaris

envia el comentari