Troben 126 granades de la Guerra Civil a Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà

Agents del servei TEDAX van desactivar aquests explosius de morter d'un calibre de 81 mil·límetres
Imatge d'un dels agents inspeccionant els artefactes explosius
Imatge d'un dels agents inspeccionant els artefactes explosius | Mossos d'Esquadra

 

Els Mossos d’Esquadra van detonar de manera controlada 126 granades de morter al nucli de Baén, al municipi de Gerri de la Sal, al Pallars Sobirà. Un veí va fer la troballa el passat 22 d’agost i va alertar al cos policial del gran nombre de bombes que hi havia en una masia abandonada del municipi.  

 

Els artefactes explosius van ser localitzats per un home quan va iniciar els treballs de rehabilitació d'una masia de Baén que feia anys que no estava habitada, segons han confirmat fonts policials. 

 

Un dispositiu especial del TEDAX va neutralitzar les granades 

Una vegada van rebre l’alerta, agents del servei TEDAX dels Mossos d’Esquadra van assegurar la zona i van procedir a inspeccionar les granades. Els experts en explosiu van arribar a la conclusió que eren granades de morter, molt habituals en el conflicte bèl·lic espanyol, de 81 mil·límetres de calibre i que no tenien l’espoleta detonadora però si la càrrega interna intacta.

 

Davant la perillositat dels explosius localitzats, els agents van preparar un dispositiu especial per retirar els artefactes i fer-los esclatar amb les mesures de seguretat necessàries i evitar possibles danys materials i personals. Amb aquests 126, ja són 190 els artefactes de la Guerra Civil que s’han trobat sense explotar a la demarcació de Lleida.  

 

Detonen 3 explosius de la Guerra Civil a Linyola

Fa molt pocs dies que es van trobar 3 artefactes explosius a la població de Linyola, al Pla d'Urgell. Concretament, van ser un arqueòleg i la resta de treballadors d'una excavació dels búnquers de la Costera els que van localitzar les tres granades sense explotar el passat 18 de setembre. A dins també s'hi van trobar una gran quantitat de bales de fusell preparades per ser disparades-  

 

Els agents del TEDAX dels Mossos d'Esquadra van realitzar l'explosió controlada de les bombes, després de ser avisats pels arqueòlegs que treballaven a la zona. La policia va detonar a la vegada els tres artefactes dins del mateix búnquer. Tot i l'explosió, aquest no va patir danys i els experts podran seguir investigant en aquesta localització històrica.